Genk

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1064
Afstand: 17,8 km.
Start en Finish: Frituur Nieuwe Kempen

Vandaag staat een heidewandeling op het programma en wel vanuit het Belgisch-Limburgse Genk. Daartoe parkeer ik bij zaal Kempengalm en vervolgens kan de wandeling beginnen.

Natuurreservaat Tenhaagdoornheide

Ik verlaat de bebouwing bij het terrein van de voormalige dierentuin van Zwartberg – tegenwoordig museum Labiomista – en vervolg mijn weg door het weiland langs het Roosterbeekje en het terrein van Nomadland. Over het fietspad langs de doorgaande weg loop ik naar de rotonde welke ik oversteek naar de parkeerplaats bij het natuurgebied Hengelhoef. Geruime tijd volg ik het pad langs de oever van de Halvijver totdat ik links een bospad omhoog ga naar een Mariakapel. Ik blijf de bospaden volgen tot aan de N276. Deze steek ik voorzichtig over en wandel het natuurgebied Tenhaagdoornheide in. Er is weinig schaduw aanwezig op het 360 ha grote heidegebied. Over veldwegen en zandverstuivingen kom ik bij een cirkelvormig zandplateau – een zogenaamd sterrenplekje. De 12 km. lopers gaan hier rechts maar ik doe hier niet aan mee, ik wandel verder rechtdoor over een verbindingsstuk – ik kom hier later dus weer – met rechts de golfbaan.

Vlonderpad in natuurgebied Kelchterhoef

Via een klaphek volg ik een route door de Weijers, een waterrijk gebied met zelfs een klein moeras. Zodoende is het bospad hier en daar ietwat drassig. De heide wordt weer bos en ik steek de Weg naar Zwartberg over. In het natuurgebied Kelchterhoef maak ik een klein rondje over een prachtig vlinderpad om daarna mijn weg te vervolgen naar Vakantiepark De Bosberg. Via een trapje kom ik weer bij de Weg naar Zwartberg, steek deze weer over en loop richting de parkeerplaats en clubhuis van de golfclub Royal Limburg Golf. Ik heb mijn golfclubs niet bij me en daarnaast heb ik ook niet gereserveerd. Er rest mij dus niets anders als rechts om de 18 holes heen te wandelen. Na een tijdje kom ik weer op de eerder genoemd verbindingsstuk en ga op de splitsing linksaf voor het laatste stukje van de route.

De ‘luxe’ huisjes van Vakantiepark Hengelhoef

Na een stuk bos en veel heide bereik ik weer de N726, steek deze over en loop door een beetje bebouwde kom. Al snel duik ik weer het bos in tot ik bij de achterzijde van vakantiepark Hengelhoef kom. Via een poortje loop ik het park van de Oostappen Groep – van Peter ‘Massa is Kassa’ Gillis – in en werp hierbij een korte blik op diverse rijtjes stacaravans. Voorbij het natuurbad ga ik links langs de Roosterbeek naar de visvijvers. Van de parkeerplaats uit het begin van de wandeling is het niet ver meer naar het eindpunt van een mooie wandeling……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *