Gerendal

Op zoek naar een pittige wandeling viel mijn oog op een bijna vergeten boekje van de Vallekebergse Alpe Vrung. Limburg te voet 2 telt 30 wandelingen in het Heuvelland met afstanden variërend van 6 tot 19 kilometer.

De Wilhelminatoren op de Heunsberg op 145 meter boven NAP

De Wilhelminatoren op de Heunsberg op 145 meter boven NAP

Voor vandaag is de keuze gevallen op een 18 kilometer tellende wandeling door het Gerendal. Start en finish is bij het uit 1661 stammende Spaans Leenhof – thans in gebruik als VVV-kantoor – aan het Theodoor Dorrenplein. Ik loop door de Geulpoort achter de communicantjes aan. In de Grotestraat worden de talloze terrasjes gereed gemaakt voor het naderende toeristengeweld. Vlak na de Berkelpoort volgt de eerste stevige beklimming van de dag; het Geboschke Voetpad brengt mij naar de Wilhelminatoren. De attracties alhier zijn nog niet geopend maar het uitzicht over Valkenburg is ten alle tijden beschikbaar (behalve bij mist…). Ik laat het Sprookjesbos vandaag aan mij voorbij gaan en wandel via de Sibbergrubbe het Biebosch in. Het oude hekwerk en bijbehorende omheining ontbreken in het echt – de routebeschrijving is tenslotte al 10 jaar oud – het pad leidt nog steeds naar een oude beukenboom aan de bosrand. Ook hier weer een fantastisch uitzicht, deze keer heb ik zicht op Oud-Valkenburg en Kasteel Schaloen.

Uitzicht op Oud-Valkenburg vanaf de beukenboom..

Uitzicht op Oud-Valkenburg vanaf de beukenboom..

ik vervolg mijn weg richting IJzeren. Vlak voor het gehucht wandel ik rechtsaf het Gerendal in. Aan het eind van de dalende weg bereik ik de orchideeëntuin van Natuurmonumenten. Net als het uitzichtpunt bij de beukenboom zal ik deze locatie vandaag 2 maal passeren. Er moet weer geklommen worden; via een steil trappenpad loop ik naar de top van de Keutenberg. Ik wandel even de zwoegende wielertoeristen tegemoet om na zo’n 150 meter rechtsaf door het bos af te dalen naar camping De Gronselenput. Vervolgens volg ik het smalle pad langs de Geul tot het 10 woningen tellende buurtschap Engwegen. Aan de voet van de Keutenberg – bekend van de Amstel Gold Race –  neem ik even tijd voor een korte rustpauze waarbij ik menig fietser een aanvang zie nemen van de helse beklimming met een maximum van 22%. Mijn route volgt de duidelijk minder steile beklimming van de Sousberg welke ik via de andere zijde met een draaiende weg weer verlaat bij Strucht. De weg gaat eerst weer omhoog om daarna al dalend weer het Gerendal in te wandelen. Bij de orchideeëntuin sla ik nu rechtsaf terug naar Oud-Valkenburg.

De Keutenberg gezien vanaf de Sousberg

De Keutenberg gezien vanaf de Sousberg

Na weer een stijgende weg bereik ik wederom het uitzichtpunt bij de dikke beukenboom. vanaf dit punt wordt er alleen nog maar gedaald, eerst langs de bosrand en vervolgens door het Biebosch tot ik de bebouwde kom van Valkenburg bereik bij Sibbergrubbe. Ten opzichte van vanmorgen is het aanzienlijk drukker geworden in de toeristenplaats aan de voet van de Cauberg. De terrassen zijn afgeladen vol en er staan wachtrijen voor de ijssalons. Ik neem enkel nog tijd voor een bezoekje aan mijn vrienden van Bierboetiek De Zythotheek – een aanrader voor elke bierliefhebber – maar spoed mij dan naar het station om de thuisreis te aanvaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *