Henri-Chapelle

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1418
Afstand: 15,6 km.
Start en Finish: Château de Graaf

Ondanks dat het vandaag een grijze natte zondag is, besluit ik toch een stevige wandeling te gaan maken. Deze keer heb ik gekozen voor een tocht door het Land van Herve, meer speciaal de omgeving van Henri-Chapelle.

Château de Graaf nabij Henri-Chapelle

Het navigatiesysteem brengt mij even in de war, waar is nu de parkeerplaats naast het kasteel? Ten leste parkeer ik bij een boerderij, later vandaag blijkt dat ik enkele honderden meters door had moeten rijden. Maar enfin, de wandeltocht kan beginnen. Ik loop tussen de holes van de golfbaan door en bij de doorgaande weg – de N3 – begin ik aan het stijgende pad naar de dorpskern van Henri-Chapelle. Tengevolge van de regenval van afgelopen nacht is de begaanbaarheid van de smalle holle weg niet optimaal. Bij kunstatelier l’Aristuteur arriveer ik in het dorp en vervolg mijn weg naar de Église Saint-Georges. Na het kerkhof ga ik via een klaphekje een weiland in. Vervolgens volg ik de beklimming van de Vieux Lekker geruime tijd. Boven in Welkenraedt steek ik over en wandel weer richting N3 terwijl ik voor de eerste keer zicht heb op de watertoren van Henri-Chapelle.

Het hoogste punt van Henri-Chapelle: de watertoren

Het pad door de weilanden naar voornoemde verkeersweg is behoorlijk drassig en ik zak hier en daar tot mijn enkels in de modder. Bij een stenen kruis – La Croix de Pierre – steek ik over en daal af naar de vallei van de Berwijn. Beneden steek ik het riviertje over en via een aantal klaphekjes loop ik door het weiland naar boven. Bij Hendrikkapelle volg ik een kwartier lang de druk bereden verharde weg totdat ik bij een boerderij het pad rechts omhoog door het weiland volg. Op het plateau volg ik lange tijd het smalle pad door de bosrand. In de verte is de Amerikaanse militaire begraafplaats zichtbaar., alsmede het langste stalen spoorwegviaduct van Europa bij Moresnet. Na een paardenwei met hele diepe modder passeer ik Château de Broich en komt het eindpunt al in zicht.

Val de la Berwinne, door de wei naar boven

Bij de vijvers naast het kasteel had ik moeten parkeren maar helaas moet ik nu nog een stukje extra lopen naar mijn auto. Het was een zware tocht met veel modder en af en toe een licht buitje maar toch keer ik met een voldaan gevoel weer huiswaarts……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *