Heuvelland 4 daagse

Ik had het vorige week reeds aangekondigd: de afgelopen dagen heb ik deelgenomen aan de Heuvelland 4 daagse. In het mooie Limburgse heuvelland wordt al 25 jaar een vierdaagse georganiseerd. Op hun website staat met grote letters ‘Vilt – Valkenburg’ maar de start is daadwerkelijk in het nabijgelegen Berg en Terblijt.

De weersvoorspellingen zagen er deze week veelbelovend uit en dus was er geen zinnige belemmering om niet deel te nemen aan het vierdaags evenement. De ruim 6.000 deelnemers konden kiezen uit maar liefst 5 afstanden, te weten 7, 14, 21, 28 en 42 kilometer. Ik besluit te gaan voor de middelste afstand, 21 km. en dat 4 dagen achter elkaar.

De organisatie had zorg gedragen  voor werkelijk mooie routes, iedere dag een andere richting. Op de eerste dag ging het naar Cadier en Keer. Omdat ik tengevolge van een feestelijke bijeenkomst op woensdagavond pas om kwart over tien een aanvang nam met de tocht, kreeg ik te maken met enige vertragende factoren. De drukte op het parcours was al redelijk groot en in combinatie met de smalle bospaden betekende dit dat ik geregeld op mijn beurt moest wachten.

De tweede dag – vrijdag dus – had ik dientengevolge mijn maatregelen genomen. Om 7:45 uur werd mijn startkaart gescand en ging de route richting Kasen. Het vroege ontwaken was niet voor niets geweest want het vlotte snel. Pal tussen de noordelijke en zuidelijke rijbaan van de A2 was de controlepost gevestigd in de enige horecagelegenheid van Kasen. De dagelijkse lus voor de extra kilometers voerde de wandelaars door het Bunderbos en uiteindelijk via de controlepost weer terug naar Berg en Terblijt.

Aangezien in het weekend nog hogere temperaturen werden verwacht, besloot ik om nog vroeger te starten. Zodoende stond ik op zaterdag en zondag al om 7 uur (het vroegst mogelijke tijdstip) aan de start. De route van zaterdag was duidelijk de minst moeilijke van het viertal. Weinig hellingen maar via Hoeve (en groeve) Blankenberg en het Savelsbos over het plateau van Margraten.

Op de finale-dag ging het richting Oud-Valkenburg. Van drukte op de paden had ik weinig last vanwege het simpele feit dat ik een stevige inhaalslag had gemaakt en dus het grootste deel van voren liep. Op de terugweg wachtte in Valkenburg a/d Geul een aangename verrassing of eigenlijk twee! Allereerst was er voor de deelnemer aan de Heuvelland 4 daagse de mogelijk om gratis de kasteelruïne te bezoeken. Ik besloot hier geen gebruik van te maken. De volgende verrassing kon ik echter niet aan mij voorbij laten gaan. Een gedeelte van de route liep hier namelijk dwars door de gemeentegrotten om op de Plenkertstraat weer aan het daglicht te verschijnen.

Via Geulhem en een laatste pittige klim wordt Berg en Terblijt voor de laatste keer bereikt. Van de beloofde feestelijke binnenkomst is nog niets te zien. De harmonie heeft de instrumenten amper uitgepakt en de bloemenmeisjes hebben nog weinig oog voor de eenzame wandelaars. Ik ben het zelf schuld: te snel gelopen!

Voltooid! Mijn eerste Heuvelland 4 daagse. Chapeau voor de organisatie! Prachtige routes door het mooie Limburgse land, veel gratis parkeergelegenheid en heel veel enthousiaste vrijwilligers.
Volgend jaar van 8 t/m 11 augustus is er weer een Heuvelland 4 daagse, een aanrader voor elke wandelaar……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *