Höllentalklamm

Van/naar: Garmisch Partenkirchen – Garmisch Partenkirchen
Afstand: 12 km.
Hoogtemeters: ↑ 1.090 meter, ↓ 180 meter
Hoogste punt: 1.750 meter (Hupfleitenjoch)

Zaterdagmorgen in Garmisch, het is grijs en het regent ietwat. Desondanks wordt er vandaag gewandeld en wel 12 kilometer naar Kreuzeck. Eerst met bus nummer 2 vanaf het station naar de bushalte ‘Hammersbacher Fußweg’. Deze weg voert door het veld naar – hoe kan het ook anders – naar het dorpje Hammersbach. Hier steek ik het spoor van de Zugspitzbahn over om vervolgens aan het einde van het dorp de verharde weg te verlaten richting Höllentalklamm.

De entree van de Höllentalklamm

Op het stijgende pad ontmoet ik plots een kudde tegenliggers, het is blijkbaar de hoogste tijd voor de geiten om terug naar het dal te keren. Na zo’n 2,5 km. bereik ik de toegang tot de klamm. Eerst een kop koffie bij de stubl om na betaling van 5 Euro de Höllentalklamm te betreden. De ca. 600 meter lange kloof is zeer de moeite waard. Regenkleding is geen overbodige luxe want het druppelt stevig. Het glibberige en avontuurlijke pad gaat op en af door vele tunnels en biedt een adembenemende blik. Na de klamm nog 1,8 km. omhoog naar de Höllentalangerhütte. Een pauze is hier vanzelfsprekend mogelijk maar enerzijds zit de hut afgeladen vol en anderzijds wil ik gewoon door wandelen.

De Höllentalklamm, links het wandelpad…..

Volgens de gele wegwijzer doet men over de 5 km. naar Kreuzeck 2 uur. Voor een bergwandeling een normale gemiddelde snelheid, het gaat tenslotte bergop. Het is een lastig pad; smal, glibberig en grotendeels voorzien van stalen kabels in de bergwand. Volgens de routebeschrijving moet ik in de verte reeds een aantal witte ‘Knappenhäuser’ kunnen zien. Helaas, door de mist is elke vorm van uitzicht afwezig. Na de iets op Limburgse vakwerkhuizen lijkende Knappenhäuser is het nog ongeveer 1 kilometer naar het hoogste punt van vandaag, het Hupfleitenjoch (1.750 meter).

Knappenhäuser in de mist, alleen te zien van heel dichtbij

Nu gaat het bergaf naar Kreuzeck. Om 15.00 uur stap ik in de gondel van de Kreuzeckbahn, beneden staat bus nr. 2 reeds te wachten om mij terug te brengen naar het hotel. Hier ben ik mooi op tijd voor Q2 en Q3 van de GP F1 in Singapore en zo zie ik Max op P2 eindigen. Morgen verlaat ik Garmisch Partenkirchen voor een overnachting in een berghut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *