Holset

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1596
Afstand: 25,9 km.
Start en Finish: Herberg Oud Holset

Vandaag een heuse drielandentocht vanuit Holset. Vanaf de parkeerplaats wandel ik langs het wijndomein richting Lemiers. Voorbij de voormalige Schuurwatermolen kom ik bij de doorgaande weg – N278 – naar Vaals. De ze steek ik over en ga na 300 meter linksaf naar Hoeve de Gastmolen. Voorbij het receptiegebouw steek ik de Selzerbeek over en wandel tevens Duitsland binnen. Ik begin hier aan de beklimming van de Schneeberg. Boven loop ik even parallel aan de resten van de Westwall of Friedrichslinie, een verdedigingslinie uit de 2de Wereldoorlog.

Fragmenten van de Friedrichslinie cq. Westwall

Ik vervolg mijn weg naar het dorpje Seffent waar ik langs de Sieben Quellen loop. Het pad volgt de voet van de Wilkensberg naar  het academisch ziekenhuis van Aken (Uniklinik). Vervolgens wandel ik verder naar Vaals waar de route mij over het kerkhof uit 1808 voert. Bij de grensovergang steek ik de N278 weer over en passeer de St. Pauluskerk. Na het voormalig Douanekantoortje “Kleng Wach” ga ik rechts over de grenslijn naar boven richting drielandenpunt. Daar ga ik echter niet komen want na een tijdje ga ik rechts over een bospad naar de Viergrenzenweg, een verwijzing naar de periode 1839 tot 1919 toen het drielandenpunt nog een vierlandenpunt was. In het bos onderweg naar het Belgische Gemmenich passeer ik een Lourdesgrot voordat ik bij de voormalige douanepost Wolfhaag de landsgrens passeer.

Lourdesgrot Vaals nabij Wolfhaag

Ik wandel een tijdje over Ligne 39, het vroegere tracé van de spoorlijn van Welkenraedt naar Montzen. De rails zijn verdwenen en een fietsroute is ervoor in de plaats gekomen. Ik verlaat de bebouwde kom en neem het stijgende holle pad omhoog. Vanaf grenspaal nr. 5 loop ik korte tijd precies op de grens. Even verder in een wei staat een picknickbank op 225 meter boven NAP, een mooie plek om uit te rusten en ietwat eten en drinken tot mij te nemen. In Terstraten ga ik rechts over de doodlopende asfaltweg. Op het einde – de weg loopt tenslotte dood – volg ik een pad genaamd Sentier 58 door het weiland. Via een nauwe doorgang kom ik op de golfbaan Mergelhof. Ik blijf de bordjes ‘Sentier 58’ volgen over het golfterrein langs het clubhuis totdat ik uiteindelijk de course kan verlaten. Op weg naar Camping du Vieux Moulin heb ik een mooi uitzicht op de St. Lambertuskerk in Sippenaeken. Ik wandel over de camping en wandel bijna ongemerkt Nederland weer binnen.

De St. Lambertuskerk in Sippenaeken

Ik passeer Camping de Cottesserhoeve en volg de onverharde weg door Cottessen omhoog. Boven bij het infobord heb ik weer zicht op de golfbaan waar ik zojuist nog overheen liep. Vervolgens doorkruis ik het hoogst gelegen bos van Nederland – het Vijlenerbos – terug naar Holset.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *