Holset

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 60
Afstand: 16,7 km.
Start en Finish: Café Herberg Oud Holset

Na een aantal vlakke tochten staat vandaag weer een iets pittiger wandeling op het programma. Ik ben weer in het Limburgse heuvelland, om precies te zijn in Holset nabij Vaals.

Herberg Oud Holset

Ik start bij de H.H. Lambertus en Genovevakerk waarvan het oudste gedeelte uit 1266 zou stammen. Vanaf de uit kalksteen opgetrokken kerk verlaat ik het dorp over een smal tussen de weilanden naar Lemiers. In Lemiers volg ik korte tijd de N278 tussen Maastricht en Aken om bij een vakwerkhuis het veld weer in te duiken op weg naar het buurtschap Harles. Vervolgens ga ik over een veldweg naar Vijlen, de Sint-Martinuskerk steekt al boven het landschap uit. Rechts heb ik uitzicht op de Abdij St. Benedictusberg in Mamelis.

Zicht op Vijlen

Vlak voor de kerk in het bergdorp Vijlen ga ik scherp links het trappenpad omlaag. Bij een Mariabeeld volg ik het smalle Koningsvoetpad. Via een aantal stegelkes en langs het voormalig pomphuisje ‘aan der Kundig’ kom ik weer op een verharde weg die ik even volg om vervolgens over een stijgende veldweg het Vijlenerbos in te lopen. Na geruime tijd steek ik de Epenerbaan over en wandel verder parallel aan de landsgrens door het hoogst gelegen bos van Nederland. Na vele kilometers door het bosgebied kruis ik voor de tweede maal de Epenerbaan en vervolg aan de overzijde mijn weg door het Holsetterbos. Aan mijn rechterzijde heb ik uitzicht op Vaals en het drielandenpunt.

de Heiligenmuur van Holset

Na het bus neem ik de dalende weg richting Holset. Na enige tijd loop ik de bebouwde kom weer in. Ik passeer een Lourdesgrot – Heiligenmuur van Holset – uit het einde van de 18de eeuw en enkele honderden meters verder bereik ik het eindpunt van de mooie wandeling……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *