Houthalen

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1155
Afstand: 16,8 km.
Start en Finish: Restaurant Het Boske

Laatste dag september en tevens de laatste mooie dag van deze week. Op naar Houthalen dus, niet om hout te halen maar om te wandelen natuurlijk.

Knuppelpad door de Vallei van de Zwarte Beek

Ik start mijn wandeling in de buurtschap Lindeman. Via een klaphekje loop ik richting het Militair Domein en passeer daarbij de steenberg aan mijn linkerhand. Later deze tocht zal ik de heuvel nog moeten beklimmen, ik ben gewaarschuwd. De droogte is voorbij en dat is te merken aan de bosweg, deze is hier en daar enigszins drassig. Voorbij ‘Kamp Beverlo’ volg ik de route door de Vallei van de Zwarte Beek naar Koersel. Bij het bezoekerscentrum ‘De Watersnip‘ volg ik korte tijd de oever van de vijver naar recreatieoord ’t Fonteintje.

Uitkijktoren bij speeltuin ’t Fonteintje

Het gaat verder door het stroomgebied van de Zwarte Beek via 2 knuppelpaden waarvan de eerste een bruggetje herbergt en de tweede liefst 400 meter lang is. Na geruime tijd kom ik bij een parkeerplaats welke de toegang is naar de mijnterril van Heusden-Zolder. De top bevindt zich op 100 meter boven N.A.P. en is te bereiken via een steil grindpad. Boven aangekomen geniet ik kort van het uitzicht en ga dan dezelfde weg terug. Vanaf de parkeerplaats ga ik via een smal pad langs de afrastering richting eindpunt. Tijdens de klim van de treil hoorde ik reeds uitheemse klanken en dat wordt nu verklaard; ik passeer de Selimiye Cami Moskee waar men zich verzamelt voor het vrijdaggebed.

De route naar de top van de terril van Heusden-Zolder

Spoedig ben ik weer op de parkeerplaats in Lindeman en kan de terugreis beginnen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *