Houthem St. Gerlach

Het stationnetje van Houthem St. Gerlach ligt er op deze zondagmorgen enigszins verlaten bij. Een trein van Veolia maakt een korte stop maar verder gebeurt er weinig. Net als vorige week heb ik weer het het boekje ‘In en rondom Maastricht’ opengeslagen. Vandaag is de keuze gevallen op de 12,5 km lange wandeling nr. 10: ‘Wijngaardsberg – Houthem / Waterval’.

Ondanks de onheilspellende voorspellingen valt het weer vanmorgen reuze mee, het zonnetje laat zich zelfs een beetje zien. Vanaf het station daal ik naar het Château St. Gerlach alwaar de eerste hotelgasten al zijn ontwaakt. Ik laat het luxe hotel echter netjes rechts liggen en loop door natuurpark Ingendael naar Geulhem. Bij de Geulhemmermolen wordt de Geul overgestoken en vervolg ik mijn weg naar de Martinuskapel. Van hieruit gaat de route richting Meerssen, onder de autoweg door en over het spoor.

Op dit moment ben ik nog maar een dikke kilometer van het eindpunt verwijderd maar daar heeft de routemaker natuurlijk iets op gevonden. Er staat een ruime lus op het programma waarbij de buurtschappen Raar en Waterval worden aangedaan. Maar eerst moet er geklommen worden, via een stijgend bospad wordt na enige tijd de Wijngaardsberghof bereikt. De wijnen van het domein worden hier ook verkocht, echter enkel op zaterdag. Zonder Limburgs flesje wijn vervolg ik dus mijn weg, dan maar een slokje water uit de Camelbag.

Na Waterval loopt de route hoofdzakelijk langs akker- en weilanden. Nog een laatste keer onder de A79 door en Houthem komt alweer in het vizier. Tegelijkertijd met de trein van Heerlen naar Maastricht arriveer ik bij het kleine spooremplacement en zit de tocht er weer op….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *