Houthem

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 90
Afstand: 16,6 km.
Start en Finish: Café De Holle Eik

Het wandeljaar 2021 is begonnen met vandaag de eerste wandeling. Ik heb mij tot doel gesteld om dit jaar minimaal 1.000 kilometer te wandelen. Hiertoe tel ik enkel de routes mee waarvan ik op deze site een verslag schrijven, mijn dagelijkse rondjes om de spreekwoordelijke kerk laat ik dus buiten beschouwing. Tegenover de Sint-Gerlachuskerk start ik mijn wandeling naar Bemelen vice-versa.

Ontworpen door Hundertwasser: Ronald McDonald Kinderland

Bij de uit 1870 daterende Gerlachuskapel sla ik linksaf richting Geul. Vrijwel direct passeer ik het terrein van Zorginstelling Adelante met het aldaar gevestigde Ronald McDonald Kindervallei. Het markante gebouw is ontworpen door de bekende Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser en het enige bouwwerk in Nederland van zijn hand. Van hier uit heb ik zicht op het aan de andere zijde van de Geul gelegen Geulhem met daarboven uitstekend Kasteel Geulzicht, eens de woning van de bekende sportjournalist Jean Nelissen. Vanaf de Geulhemmer molen volg ik de stijgende weg door het bos naar Berg. 

Zicht op Geulhem met Kasteel Geulzicht

Opgelet, de Rijksweg – N590, de doorgaande weg tussen Valkenburg en Maastricht – moet overgestoken worden en dat is geen sinecure vanwege het vele verkeer. De smalle asfaltweg daalt zo’n 1,9 km. af richting Bemelen. Beneden aangekomen sla ik linksaf en volg geruime tijd een veldweg waarbij de mergelwand van de Bemelerberg wordt gepasseerd. Ik vervolg mijn weg door natuurgebied ‘Bemelerberg’ naar Groeve ’t Rooth. Vanaf de gerestaureerde kalkoven ‘de Valk’ gaat de weg flink omhoog langs de voormalige ingang van de groeve. Boven aangekomen is er een mooi uitzicht op het geologisch monument dat momenteel beheerd wordt door Stichting Het Limburgs Landschap.

Mergelgroeve ’t Rooth

In Gasthuis wandel ik zo’n 100 meter over het parcours van de Amstel Gold Race voordat ik bovenlangs weer richting Bemelen wandel. Via een klaphek en zeer stijl pad kom ik bij een bank – met mooi uitzicht op Bemelen – aan de bovenkant van eerder genoemde mergelwand. Over een veldweg die even later een smalle asfaltweg wordt loop ik naar Berg. Hier steek ik de N590 weer over en wandel door de bebouwde kom het dorp weer uit om door het bos af te dalen naar de Geulhemmermolen. Hier steek ik de Geul weer over en volg dezelfde weg als vanmorgen terug naar Houthem. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *