Hulsberg

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 186
Afstand: 15,6 km.
Start en Finish: Hof van Hulsberg

Vanwege het momentele gebrek aan eigen vervoer moet ik creatief zijn. De route van vandaag komt vlakbii bushalte ‘Eikske’ en dus is het ideaal om hier te starten met de tocht door het Savelsbos. Zodoende ga ik voor een 25 minuten durende rit met bus 54 onderweg naar Hulsberg.

De watertoren van Schimmert

Vanaf de bushalte loop ik onder de onder de autosnelweg A79 door om bij de rotonde linksaf te slaan. Ik volg kort de veldweg parallel aan de snelweg en buig dan naar rechts van de A79 af. Vanaf het Valkenburgse gehucht Emmaberg wandel ik richting Klimmen en nader ik de autoweg weer. Vlak voor het buurtschap Overheek ga ik weer onder de A79 door en loop naar de Mariakapel die in 1937 is gebouwd door de Hulsbergsche Jonkheid. De route gaat hier rechtdoor – 400 meter verderop is het eindpunt – maar niet voor mij, ik ben tenslotte net begonnen. Als ik bij de ‘Hof van Hulsberg’ was gestart – conform de routebeschrijving – had ik bij de kapel linksaf gemoeten. Aangezien ik nu van de andere kant ben gekomen, sla ik dus rechtsaf de holle veldweg omhoog.

Kasteel-Hoeve De Bockhof an de rand van Groot-Haasdal

Ik blijf rechtdoor lopen naar het gehucht Aalbeek, steek de doorgaande weg tussen Nuth en Hulsberg over en vervolg mijn weg richting Schimmert. Al snel heb ik zicht op de skyline van Schimmert met de toren van de St. Remigiuskerk er fier boven uit stekend. Vlakbij de 38 meter hoge watertoren loop ik rechtdoor naar het gehucht Groot Haasdal – Klein Haasdal ligt iets verderop – waar ik wordt verwelkomd door een meer dan levensgrote haas. Aan de rand van het gehucht ligt de Kasteelhoeve De Bockhof waarvan het oudste gedeelte dateert uit 1677. Hier sla ik linksaf en wandel ik via een gedeelte van het pieterpad naar het Savelsbos. Recht vooruit is het voormalig klooster Ravensbosch te zien, dichterbij zal ik niet komen. De route door het hellingbos duur zo’n 30 minuten en is zonder twijfel het mooiste gedeelte van de tocht van vandaag.

Het Savelsbos tussen Haasdal en Valkenburg

Bij Valkenburg verlaat ik het bosgebied en steek de A79 over. Vlak voor de spoorlijn volg ik deze naar links. Voordat ik het NS-station in beeld krijg ga ik wederom links en verlaat de bebouwde kom van Valkenburg. De weg wordt onverhard en gaat in stijgende lijn naar de autosnelweg Maastricht – Heerlen. Hierbij passeer ik de rijksmonumentale hoeve Heihof uit de 18de eeuw. Parallel aan de autostrada volg ik de veldweg naar het eindpunt in Hulsberg. Een kwartier later stap ik in Arriva bus 54 terug naar Geleen…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *