Hulsberg

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 870
Afstand: 15,6 km.
Start en Finish: Restaurant Hof van Hulsberg

Het is jammer! De route’s van Wandelgids Zuid-Limburg beginnen en eindigen vrijwel altijd bij een horeca-gelegenheid en normaliter is onderweg ook aan voldoende pauzeplekken gedacht. Echter, momenteel is geen enkele van deze etablissementen geopend, een grote tegenvaller. Aangezien de door mij gekozen route’s in de regel meer dan 15 km. tellen is een versnapering onderweg of na afloop vaak wel op zijn plaats. Nu maar hopen dat de geldende beperkingen snel versoepeld of opgeheven worden, al is het maar ten behoeve van mijn wandelhobby.

Veldweg bij Hulsberg parallel aan de A79

Voordelen heeft de lockdown ook; op de ruime parkeerplaats van het start-restaurant van vandaag is plaats te over voor mijn bescheiden vervoersmiddel. Bij aanvang van de wandeling begint het licht te sneeuwen, zou het dan toch een witte winter worden?! Helaas, het is niet koud genoeg en de sneeuwvlokken blijven dus niet liggen. Het blijft dus bij natte sneeuw. Aan de andere kant van de autosnelweg loop ik over het fietspad richting Valkenburg a/d Geul. Tegenover het tankstation sla ik rechtsaf en wandel een stuk parallel aan de autoweg om vervolgens met een omtrekkende beweging weer uit te komen op de Emmaberg. Via de wijk Hekerbeek gaat het vervolgens naar Kasteel Oost.

Kasteel Oost in Valkenburg a/d Geul

Het brede pad langs Kasteel Oost is de verbinding langs de meanderende rivier de Geul tussen Valkenburg en Schin op Geul. Vlak voor de Calvariegroep ‘De Drie Beeldjes’ – met aan mijn rechterhand Kasteel Schaloen – neem ik de stijgend holle weg naar de spoorlijn. Geruime volg ik het spoor aan de linkerzijde om daarna de Däölkesberg te beklimmen. Boven in het bos kom ik bij de Kluis op de Schaelsberg. Gebouwd in 1688 en tot 1930 bewoond door in totaal 16 kluizenaars. Naast de kluis bevindt zich een kruisweg met 14 staties. Ik vervolg mijn weg – met uitzicht op Valkenburg – naar het buurtschap Heek. Ik volg even de verharde weg tot ik rechts door een bossage naar boven loop naar het buurtschap Emmaberg.

Kluis op de Schaelsberg

Over een smalle asfaltweg die even later overgaat in een veldweg wandel ik eerst richting en vervolgens langs autosnelweg A79 tot de rand van Klimmen. Hier ga ik links en via het viaduct onder de snelweg door. 100 meter verder sla ik rechtsaf naar kwekerij Schiffeleers voor de laatste anderhalve kilometer naar het einde van weer een mooie wandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *