Ittervoort – Thorn

Slecht weer en een sluimerende griep weerhield ons vorige week van onze reguliere oefentocht voor de Swentiboldmars maar vandaag voldeed aan alle voorwaarden. Zodoende reden wij in een laatste regenbui van de morgen naar Ittervoort voor wandeling nummer 438 van wandelgidszuidlimburg.nl.

Kapel Onder de Linden aan de Heerbaan te Thorn

Kapel Onder de Linden aan de Heerbaan te Thorn

De 15,1 lange wandeling start en finished bij de St.-Margarethakerk en voert ons naar Panheel en het witte stadje Thorn. We steken de N273 – beter bekend als de Napoleonsweg –  over en lopen via de Heerbaan richting de autosnelweg A2. Op deze rustieke weg passeren we de Kapel onder de Linden; volgens de mevrouw van de naastgelegen B&B het bezoeken waard, wij verkiezen echter door te lopen. Langs onze route liggen diverse kleine kapelletjes elk gewijd aan een andere Heilige. Bij de St. Petruskapel slaan we linksaf naar Kasteelhoeve Hagenbroek. De hoeve heet tegenwoordig klooster Mariarust en is de huisvesting van het Generalaat van de Dominicanessen van Bethanië. Vervolgens bereiken we weer de eerdergenoemde Heerbaan en steken eerst de A2 over en dan bij sluis het kanaal Wessem-Nederweert.

Sluis Panheel in het kanaal Wessem - Nederweert

Sluis Panheel in het kanaal Wessem – Nederweert

Al snel wordt de verharde weg verlaten en wandelen we richting Fun Beach Panheel. In de zomerperiode wordt het leisurepark druk bezocht maar vandaag oogt het vooral stil en verlaten. We lopen langs de afrasting van het dagstrand om daarna al kronkelend rondom het Leerkeven en de St. Antoniusplas. Via de rand van Panheel komen we weer bij het kanaal en steken deze over. Voorbij de voormalige steenfabriek gaan we links en via een smal viaduct onder de autosnelweg door. De weg door natuurgebied Meggelveld brengt ons weer naar de St. Petruskapel, het einde van de lus van Panheel. Na een kort verbindingsstuk gaat de route verder naar Thorn. In een omtrekkende beweging passeren we Kasteelhoeve De Grote Hegge voordat we de dorpskern binnenwandelen. De routebeschrijving voorziet in een korte rondleiding door het historische stadje waar we natuurlijk graag gebruik van maken.

Zicht op Thorn en de Stiftskerk

Zicht op Thorn en de Stiftskerk

Over de karakteristieke kinderkopjes verlaten we de bebouwde kom en met de Itterbeek aan onze linkerhand wandelen we terug naar bakkerij – broodjesbar – ijssalon – eethuis – terras Het Soete Huys. Terwijl wij genieten van een kopje koffie komt er een einde aan het mooie wandelweer, het begint te hagelen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *