Kattevennen

Het nationaal park Hoge Kempen – net over de grens in Belgisch Limburg – beschikt over een uitgebreid netwerk van wandelwegen. Aangezien het nationaal park 50 km² groot is, is het verdeelt in 5 sub-gebieden met ieder een eigen toegangspoort en een eigen wandelkaart. Bij één toegangspoort was ik nog nooit geweest en wel Kattevennen aan de rand van Genk. Ooit moet het er toch van komen – ik heb die kaart niet voor niets aangeschaft – en vandaag was daarvoor een mooie gelegenheid.

De Toegangspoort Kattevennen ligt op loopafstand van het station van Genk en heeft als natuurthema de macrokosmos. Dit wordt onderstreept door de aanwezigheid van Cosmodrome, voorheen bekend als het Europlanetarium. Spijtig genoeg opende de sterrenwacht haar deuren pas om 1 uur en heb ik wervelende Cosmodromeshow moeten missen.

Ik kwam natuurlijk voor te wandelen en men heeft hier de keuze uit 3 wandelingen. Ik besluit 2 wandelingen te combineren en volg dus eerst de bruine driehoekjes en vervolgens de blauwe ruiten. Al snel na de start gaat de route over een knuppelpad door het bos. Ook tijdens tocht passeer ik weer een golfbaan en wel die bij Hotel Stiemerheide. Na wat gekronkel door de bosrijke omgeving kom ik op een kruispunt, niet alleen van wegen maar ook van wandelroutes. Vanaf hier verlaat ik de bruine route en loop een extra lus die onderdeel is van de blauwe route. Deze voert mij door Wiemesmeer, een deelgemeente van Zutendaal. De grootste bezienswaardigheid is hier ongetwijfeld de Grot van O.L.V. van Lourdes.

Een korte pauze  en dan weer verder. De bruine route komt er weer bij en zo wordt de parkeerplaats weer bereikt. Voor mijn doen was het een korte wandeling – zo’n 10 kilometer – maar het was wel een mooie wandeling…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *