Kerkrade

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 820
Afstand: 16,5 km.
Start en Finish: RSC De Groene Vallei

Genoeg uitgerust van een energieke vakantie op de Rheinsteig en dus is het weer tijd voor een reguliere wandeling. Ik begin met een ‘grensoverschrijdende ‘ wandeltocht vanuit een manege aan de rand van Kerkrade.

Ruitersportcentrum ‘De Groene Vallei’

De wandeling vindt bijna geheel plaats op Duits grondgebied, enkel 2 kleine stukjes aan het begin en het einde lopen over Nederlands grondgebied. De eerste kilometers door het dal van de Crombacherbeek naar Horbach gaan voornamelijk over geasfalteerde wegen en hierbij passeer ik diverse grote boerderijen. In Horbach loop ik even over het plaatselijke kerkhof om vervolgens de bebouwde kom weer te verlaten. Over een veldweg met constant uitzicht op gigantische windmolens wandel ik naar Richterich. Hier ga ik onder de spoorlijn door en volg het bospad langs de Amstelbach naar Uersfeld.

Jazeker, dit is een pad dwars door de maisvelden

Hier ga ik rechts over de parkeerplaats van een bedrijventerrein naar een smal pad parallel aan de spoorlijn. Via een viaduct loop ik vervolgens naar Kohlscheid. Al snel verlaat ik het dorp weer om door het veld weer richting Nederland te lopen. In de verte is de Wilhelminaberg in Landgraaf reeds te herkennen. Vlak voor de monumentale Gut Obermühle passeer ik nog een Mariakapel om vervolgens richting een voormalige uit 1303 stammende waterburcht – Haus Heyden – te wandelen. De finish komt dichterbij en ik wandel verder langs de Amstelbach over een niet altijd even makkelijk te belopen pad.

Haus Heyden, een voormalige waterburcht uit 1303

Na enige tijd kom ik weer bij de halfronde brug die ik vanmorgen ben overgestoken, ik ben dus bij de laatste 1,5 km. aangekomen. Het laatste stuk loop ik 2 keer vandaag maar dat mag de pret niet drukken……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *