Kleine kernen

De gemeente Onderbanken – en een klein beetje Schinnen – zal vandaag het fraaie decor zijn voor een volgende wandeling uit het boekje ‘Schitterend Schinnen’.

Ter voorbereiding van de Nacht van Gulpen heb ik al eens route nr. 3 uit hetzelfde boekwerkje gelopen en heden is route nr. 1 aan de beurt. Deze tocht draagt de fraaie naam ‘Route van de kleine kernen’ en ik ben benieuwd of deze titel de lading dekt. Bij de startlocatie – Kasteel Doenrade – ontmoet ik twee oudere heren die dezelfde route willen gaan lopen. Althans, zij bewandelen het zuidelijke deel van 9 km. en ik neem het 7,5 km. lange noordelijke deel er nog bij.

Kasteel Doenrade

Kasteel Doenrade

De eerste kleine kern die aangedaan wordt is Merkelbeek, veel krijg ik er niet van te zien want het pad loopt langs de dorpsgrens naar het natuurgebied ‘De Wanderer’. In het knotbomenbos raak ik even de weg kwijt. Het pad is op een gegeven moment niet erg zichtbaar meer en men is uitermate zuinig geweest met de paaltjes met zwart gekleurde ring. Na een verwarrende rondgang door het bos kom ik 2 heren weer tegen en samen besluiten we de zoektocht naar het juiste pad voort te zetten. Met vereende krachten vinden we het uitzichtpunt waar we op een bankje genieten van de kerk van Bingelrade en het achtergelegen Duitsland.

Uitzicht op Bingelrade

Uitzicht op Bingelrade

De beide heren achterlatend vervolg ik mijn weg en na een ruime lus bereik ik de Dorpsstraat in Bingelrade alwaar de zuidelijke route naar links afbuigt. Ik begin hier echter aan het noordelijke deel en loop dus rechtdoor de holle weg in. In de verte zie ik het verkeer voort razen over de provinciale weg tussen Doenrade en Schinveld oftewel de N580. Daar aangekomen steek ik de drukke weg over en loop het gehucht Etzenrade in. Ik passeer de uit 1794 daterende Roermolen om vervolgens de Rode Beek over te steken. Vlak voor de grens met Duitsland – ik passeer hem niet -draait het pad linksom naar Jabeek.

Roermolen Etzenrade

Roermolen Etzenrade

Gezien de hoeveelheid fietsen is het terras bij Brouwerij de Maar geopend, desondanks vervolg ik mijn route. Via een tunneltje wandel ik onder de N580 door en weldra sta ik weer op de Dorpsstraat in Bingelrade. Vanaf dit moment zit ik weer op de zuidelijke lus en via het buurtschap Viel kom ik bij het terrein van Schutterij St. Michaël weer in Doenrade. Tot mijn verbazing en genoegen zitten daar de 2 heren op leeftijd op een bankje uit te rusten.

Na een korte uitwisseling van ervaringen wandelen we gezamenlijk naar het eindpunt. Op naar de volgende wandeling uit het wandelgidsje van de gemeente Schinnen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *