Klimmen

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 937
Afstand: 17 km.
Start en Finish: Rustpunt Achterum

Morgen moet er weer gewerkt worden dus vandaag is mijn laatste wandeling van 2020. Afgelopen jaar was een zeer rustig wandeljaar, eigenlijk heb ik heb ik het eerste 2/3 deel van het jaar niets uitgevoerd. Ik was de zin kwijt maar in augustus ben ik weer langzaam begonnen en heb sindsdien alweer zo’n 350 kilometers gelopen. De bedoeling is om de trend in 2021 voort te zetten, het doel is minstens 1.000 kilometer aan wandeltochten te voltooien. Volgens mij moet dat kunnen lukken….

Calvariegroep langs de Geul nabij Kasteel Schaloen

Maar eerst vandaag een stevige tocht door het Limburgse heuvelland. De route voert vanuit Klimmen naar Scheulder en terug via Schin op Geul. Vanuit Klimmen ga ik naar de buurtschappen Koulen en Walem om vervolgens bungalowpark Schin op Geul te passeren. Ik volg het stijgende pad naar de Däölkesberg met zijn mergelgrotten. Ik heb hier een mooi uitzicht op Kasteel Genhoes waar de route mij dadelijk voorbij voert. In de voorgrond ligt de spoorlijn tussen Heerlen en Maastricht. Als ik via een brug het spoor heb overgestoken, volg ik de dalende weg naar meanderende Geul. Bij de uit 1739 daterende Calvariegroep ‘De Drie Beeldjes” sla ik rechtsaf over een mooie beukenlaan naar Kasteel Schaloen, links ligt het eerder genoemde Kasteel Genhoes.

Kasteel Schaloen bij Oud-Valkenburg

Voorbij het kasteel steek ik de doorgaande weg naar Oud-Valkenburg over en wandel het Gerendal in. In het natuurgebied volg ik geruime een asfaltweg om bij de voormalige boswachterswoning en de orchideeëntuin een stijgend graspad in te slaan. In de verte zie ik reeds de Barbarakerk van Scheulder liggen. Het smalle en enigszins modderige pad eindigt exact tegenover het gebedshuis. Scheulder is het zuidelijkste punt van de route dus ligt het voor de hand om weer noordwaarts te trekken. Na geruime tijd met veel stijgen en dalen passeer ik het schietterrein van Schutterij St. Mauritius Strucht. Vervolgens wandel ik even over de doorgaande weg door het buurtschap Strucht om snel weer veldwegen op te zoeken. Na wat gedraai over drassige weides en langs de voetbalvelden van S.V. Geuldal (ontstaan in 2015 na een fusie tussen Struchter Boys en VV Wijlre). 

Station Schin op Geul, halte voor Arriva en de ZLSM

Vanaf de St. Mauritiuskerk in Schin op Geul gaat een steil smal naar het NS-station. Behalve de treinen van Arriva – de Nederlandse Spoorwegen gebruikt dit traject niet meer – stoppen hier in het toeristenseizoen tevens de historische treinen van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij beter bekend als het Miljoenenlijntje. Aan de andere kant van de spoorlijn maak ik op voor de laatste paar kilometers, via Koulen en Termaar terug naar Klimmen. 2020 zit er wandeltechnisch gezien op, in 2021 ga ik met frisse moed verder. Dat we maar veel mogen wandelen, GOOJE ROETSJ!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *