Kornelimünster

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1035
Afstand: 15,6 km.
Start en Finish: Café Restaurant Napoleon

Ik was dit jaar van plan om de 312 km. lange Eifelsteig van Kornelimünster naar Trier te gaan lopen. Echter, het lukte mij niet om het wandelarrangement op korte termijn te boeken en zodoende heb ik ter vervanging de Rheinsteig bewandeld.

De Klauser kapel oftewel ‘Maria im Schnee’

Om toch een beetje het Eifelsteig-gevoel te ervaren ben ik vandaag naar de historische markt van Kornelimünster gereden voor een mooie wandeling. Het is natuurlijk niet de route van de Eifelsteig maar de startplaats is identiek. Bij de Benedictijnerabdij is het even oppassen geblazen. De routemaker adviseert een alternatieve route vanwege schade aan een brug door het hoge water in 2021. Ik ben echter eigenwijs en waag het er op, ik wandel dus gewoon langs de Inde en hoop dat dit geen problemen oplevert. Na geruime tijd kom ik bij de bewuste brug en blijkt dat deze inderdaad is afgesloten. Met wat kunst- en vliegwerk en avontuurzin bereik ik de overkant zonder keerscheuren en ga verder langs de rotswand. Vervolgens ga ik over een smal bospad omhoog naar de kapel ‘Maria im Schnee’, een kapel met kluizenaarswoning uit 1658.

Restje WO II: een verlaten Tiger tank

Ik daal weer af door het Klauser Wäldchen langs een aantal kruiswegstaties tot ik via een trap bij de kalkoven Bilstermühle kom. Over veldwegen wandel ik naar de Komericher Mühle – tevens textielmuseum – en ga verder door het Brander Wald. Hierbij loop ik even langs de rand van een militair terrein. Bij een brug over de Inde ga ik rechts langs de restanten van de Friedrichslinie en passeer in het weiland een oude tank van het type Tiger. Ik volg het pad langs de meanderende Inde lange tijd naar het dorp Kupferstadt. Na de bebouwing wandel ik naar dek groeve  Steinbruch Hoven. In Krauthausen steek ik de asfaltweg over en ga verder naar de hoogvlakte ‘Schildchen’. Hier liggen de resten van 3 Gallo-Romeinse tempels van zo’n 2000 jaar oud. Op deze plek lag heel lang geleden de nederzetting Varnenum. Kornelimünster komt al weer in zicht.

Restanten van het tempelcomplex Varnenum

Eerst een stukje over de Städtischer Friedhof en vervolgens via via het Bergfriedhof en de St. Stepahunkerk-Bergkirche over een lange trap naar het marktplein. Een fraaie wandeltocht aan de rand van de Eifel zit er op, volgend jaar misschien toch de Eifelsteig proberen……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *