La Gileppe

Limburg is in rep en roer want het carnavalsseizoen neemt een aanvang. Het Maastrichtse Vrijthof stroomt vandaag vol met carnavalisten uit de hele provincie maar het feestgedruis zal zich zeker niet enkel beperken tot de provinciehoofdstad. Ik laat de aftrap van de Vastelaovend echter aan mij voorbij gaan en kies voor andere activiteiten.

Vroeg opstaan is geen straf, ook niet op een zondagmorgen. Zodoende parkeerde ik reeds om kwart voor acht bij de kerk van Membach, een klein plaatsje vlakbij Eupen aan de rand van de Belgische Ardennen. Het dorp lijkt uitgestorven maar bij nader inzien heerst er al enige activiteit, de bakker is al geopend en de eerste klant heeft de boulangier ook al gevonden. Ik heb wederom een route gedownload van Wandelgids Zuid-Limburg die mij naar de Barrage de la Gileppe zal brengen en 19 km. lang is.

De rondwandeling voert voornamelijk door weilanden en bossen en af en toe een klein buurtschap. Enige vermelding verdient de stad Limburg. Verwacht geen metropool, Limbourg is een 5.000 inwoners tellend stadje bestaande uit 2 gedeelten. Via de rivier de Vesdre bereik ik het laag gelegen Dolhain om vervolgens middels een steile klim het historische Limbourg binnen te wandelen. Het authentieke dorpsplein is beschermd cultureel erfgoed en is omringd door panden uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

De route is niet gemakkelijk met veel klimmen en dalen, smalle paadjes en veel modder. Het landschap is zeer drassig en in de vele weilanden moet ik goed opletten om niet in een verse koeienvlaai te stappen. De gemiddelde snelheid zal door deze omgevingsbeperkingen niet op het normale niveau komen maar dat is eigenlijk ook niet belangrijk.

Na 12 kilometer – weer na een stevige klim – kom ik bij het uitzichtpunt op Barrage de la Gileppe. Je hebt hier een fantastisch uitzicht over het stuwmeer en de uit 1878 daterende stuwdam. Ik neem nog even de lift om vanaf de uitkijktoren een nog mooier uitzicht te hebben over de fraaie omgeving en dan is het de hoogste tijd om terug naar Membach te wandelen. Op de stuwdam bewonder ik nog het kenmerk van La Gileppe, een 13,5 meter hoge leeuw uit zandsteen die trots over het landschap uit kijkt.

Sinds mijn vertrek is in Membach niet veel veranderd. Het is nog steeds heel rustig en de bakker heeft zijn winkel weer gesloten. In Maastricht is het feest in volle gang en ik rij terug naar huis, een douche is hard nodig……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *