Lanaken

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 231
Afstand: 17,1 km.
Start en Finish: Kinderboerderij Pietersheim

Na het wekelijkse marktbezoek op zaterdagmorgen kreeg ik goesting in een middagwandeling. Geen rondje om de kerk maar even echte wandeltocht. op naar Domein Pietersheim in Lanaken, net over de grens bij Maastricht.

Een kabouterhuisje op Domein Pietersheim

Vanaf de grote parkeerplaats loop ik de kinderboerderij in. Veel ouders met kleine kinderen want er is hier van alles te doen. Naast de kinderboerderij is er een speeltuin, een restaurant met groot terras en het educatieve kabouterpad. Ik maak een kleine lus over het domein naar kasteel Pietersheim en terug naar de parkeerplaats. Naast het kasteel ligt de uit 1150 stammende waterburcht. Helaas is het bouwwerk niet geopend maar ik kan er wel omheen lopen. Ik passeer het sportcomplex van Lanaken en zie onderweg diverse elementen van het kabouterpad. Ik steek de asfaltweg over en begin aan de grote lus door het Pietersembos.

De mooi gerenoveerde waterburcht bij kasteel Pietersheim

Ik passeer de toegangspoort links en het terrein van stoeterij Zangersheide aan mijn rechterhand. Het bosgebied gaat over in de Neerharerheide. Na enige tijd steek ik de doorgaande weg over en vervolg de route door het heidegebied ‘Ziepbeekvallei’. Hier kom ik een aantal vrijwilligers tegen die in het kader van World Cleanup Day de strijd aangaan met zwerfafval in het natuurgebied. Mooi initiatief maar anderzijds jammer dat het nodig is, je kunt je afval natuurlijk ook zelf opruimen! Ik kom weer bij de doorgaande weg, steek deze over en volg korte tijd het parallel gelegen fietspad. Bij de mountainbikeroute ga ik weer links de Neerharerheide op. De wandeling vandaag is overwegend vlak op een paar kleine hoogteverschillen na. Niets om mij zorgen over te maken dus wandel ik rustig verder over de heide. ik wandel weer het Pietersembos binnen en dat betekent dat ik aan de laatste kilometers van de tocht bezig ben.

De herfst komt er aan…..

Op een gegeven moment zie ik rechts een verzorgings- cq. ziekenhuis liggen en even later loop ik geruime tijd langs de afrastering van camping San Lanaco. Ik blijf het pad volgen en kom weer langs de toegangspoort en de stoeterij, de 17,1 lange wandeling komt tot een eind…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *