Lange Duinen

De Telegraaf heeft – samen met de Nederlandse Spoorwegen – een wandelactie. Tot en met 30 september zijn een vijftal wandelingen beschikbaar tegen gereduceerd tarief, voor € 18,00 krijg je een NS-dagkaart, een flesje bronwater. een gevulde koek en natuurlijk een routebeschrijving.

Mooie aanbieding dus ik trok vanmorgen naar Amersfoort voor de NS-wandeltocht ‘Lange Duinen’. Na een treinreis van bijna 2½ uur start ik om half 11 op het Stationsplein met de wandeling van 22 kilometer naar Hollandsche Rading. Ik laat een aantal wandelgroepen achter bij het busstation en loop parallel aan het spoor de bebouwde kom uit. Aan de andere zijde van de spoorweg loop ik het Monnikenbos in. Aan mijn rechterzijde hoor ik een kakofonie van dierengeluiden en dat is eigenlijk wel logisch want achter de afrastering ligt het terrein van Dierenpark Amersfoort.

De Lange Duinen

De Lange Duinen

Na kronkelige bospaadjes en een kleine zandvlakte – De Korte Duinen – bereik ik bij de provinciale weg N413 na lange tijd weer een stukje bebouwing in de vorm van Soestduinen. Na de laatste villa wandel ik ‘De Lange Duinen’ in, een uitgestrekt heidegebied met ‘levende’ zandverstuivingen. Tot nu toe was het relatief rustig op de wandelroute maar hier is dat niet het geval. Op en rondom het stuifzandgebied wemelt het van de wandelaars. Aan de rand van ‘De Lange Duinen’ bestaat de mogelijkheid om een alternatieve route te volgen naar station Soest-Zuid maar ik besluit hier geen gebruik van te maken en de lange route te vervolgen.

Rode Bessen - Natuurgebied De Zoom

Rode Bessen – Natuurgebied De Zoom

In natuurgebied ‘De Zoom’ ben ik weer moederziel alleen en in de rustgevende omgeving neem ik zelfs rode bessen aan de bomen waar. Ik heb het niet aangedurfd om een hapje te eten want niet alles uit de natuur is veilig om te consumeren. Ik vervolg mijn weg door het Willem Arntzbos en passeer de Willem Arntzhoeve, een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Aan de rand van het bos ligt aan mijn linkerhand Golfsociëteit De Lage Vuursche, hier en daar zoeken mensen met trolleys naar hun golfballetjes. Ik loop door naar de N234 – de Soestdijkerweg – en steek deze over. De route dwingt mij om art. 462 W.v.S. – Verboden Toegang – te overtreden. Echter, het verbodsbord maakt in rode letters een duidelijke uitzondering voor wandelaars waarvoor dank!

Willem Arntzbos

Willem Arntzbos

Via de Ridderoordse Bossen arriveer ik bij de Maurits Hoeve nabij Maartensdijk. Het terras zit vol dus wandel ik door naar zuivelboerderij ‘De Tolboom’. Hier draai ik linksaf het Maartensdijksche Bosch in om vervolgens al draaiend en kerend bij station Hollandsche Rading de wandeling te beëindigen. Tengevolge van de grote hoeveelheid werkzaamheden aan het spoor in den lande gaat de terugreis  stukken minder vlot dan de heenreis maar goed, het was tenslotte een aanbieding…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *