Lichtenbusch

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1023
Afstand: 17,5 km.
Start en Finish: Mipri Grenzmarkt

Vandaag breng ik een bezoek aan Duitstalig België, de Ostkantons. Lichtenbusch is een speciaal geval. Het hoort bij 2 gemeentes – Aken en Raeren – maar ook nog een tot 2 landen en wel Duitsland en België.

Boerderij gebouwd met Blaustein

Ik start op de parkeerplaats van een supermarkt aan de Belgische kant van de grens. Ik steek vandaag meerdere malen de grens over en zodoende is het daadwerkelijk een grensoverschrijdende tocht. Die grensovergangen zorgen trouwens voor weinig verschillen, het is overal even drassig. Via het Duitse Lichtenbusch verlaat ik de bebouwde kom. Bij de bosrand steek ik een greppel over en vervolg mijn weg geruime tijd door een sparrenbos. uiteindelijk kom ik weer bij de asfaltweg die tevens landsgrens is en wandel over een bospad over Belgisch grondgebied. Het aantal grensoverschrijdingen is niet te tellen, het zijn er namelijk velen. De paden in het sparrenbos zijn soms moeilijk te zien tengevolge van boswerkzaamheden.

Onbewaakte overweg van de voormalige Vennbahn

Na lange tijd kom ik weer in een stukje bewoonde wereld, het Akense Stadtteil Sief-Marienthal. Ik steek de Itterbeek over en loop omhoog over de grensweg. Boven ga ik rechtsaf door een aantal weilanden naar de volgende asfaltweg. Via brede bospaden kom ik bij een onbewaakte spoorwegovergang. Het is het tracé van de voormalige Vennbahn die een verbinding vormde tussen Aken en het Luxemburgse Troisvierges. Tegenwoordig  ligt hier – naast het spoor – een 125 km. lange fietsroute, de Vennbahnradweg. Ik volg het fietspad 300 meter en steek dan het spoor weer over richting Raeren. Eerst nog een heel stuk door weilanden wandelen totdat ik de bebouwde kom bereik. In Raeren zijn vel panden – waaronder het 14e eeuwse Haus Raeren – gebouwd met het zogenaamde Blaustein.

Haus Raeren uit de 14de eeuw

Voorbij het pottenbakkerijmuseum ge ik rechts over de doodlopende weg. Aan het eind duik ik weer de wei in en via een aantal smalle doorgangetjes van wei naar wei wandel ik naar Eynatten. Over drassige bospaden loop ik weer naar Belgisch Lichtenbusch. Binnen no-time ben ik weer bij de supermarkt, de vieze schoenen kunnen uit…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *