Linne – Herten

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1428
Afstand: 15,1 km.
Start en Finish: Zalencentrum De Harmonie

Het is lente, de zomertijd is in gegaan; een goede reden om in Midden-Limburg langs de Maasplassen te gaan wandelen. Uit praktische overwegingen start ik niet in Linne maar langs de Hambeek in het Nationaal Herdenkingspark Roermond.

157 meter hoog: de uit 1957 stammende zendtoren Roermond

Met zicht op de 157 meter hoge radio- en televisietoren wandel ik eerst rechts en later links van de Hambeek. Waar de beek uitmond in de Maas ga ik over een houten brug richting Jachthaven Rosslag – oftewel Roermond City Marina – in Herten. Voorbij de Michaëlkerk in het centrum sla ik links af over het fiets/wandelpad langs de Oolderweg. Bij Hotel de Oolderhof ga ik de dijk op en vervolg mijn weg langs de Oolderplas, gedeeltelijk over de verharde weg maar grotendeels door de uiterwaarden van de recreatieplas. De stevige wind op de kop heeft enkele windsurfers naar de plas gelokt en zij doorklieven met succes het onstuimige water. Aan de andere zijde van het voormalige grindgat zijn de koeltorens van de Clauscentrale in Maasbracht te zien.

De schietbomen van Sint Anna met in de achtergrond de Clauscentrale

Even voorbij Merum passeer ik het schietterrein van schutterij Sint Anna terwijl ik langs Mooder Maas verder loop naar Linne. Het smalle pad – even oppassen voor tegenliggers – loopt langs het bedrijfsterrein van Solvay Chemie en dat van Hanssen Dranken. Bij café De Harmonie – het oorspronkelijke startpunt – sla ik linksaf en ga naar de andere kant van het dorp. Bij de rotonde steek ik eerst de N271 over, vervolgens de spoorlijn en tenslotte de A73. Ik loop eerst een stukje oostwaarts om dan weer naar het noorden richting autosnelweg te gaan. Ik passeer het ecoduct ‘Kruutsboum’, vlak daarna zie ik voor mij afslag 21 van de A73 bij Linne. Ik ga hier rechts en kom uiteindelijk weer bij de A73 en wel bij in- cq. uitgang van de 2.450 meter lange Roertunnel. Ik steek wederom het spoor over en sla rechtsaf naar Roermond.

Kasteel Hattem in Nationaal Herdenkingspark Roermond

Bij het eerste klaphekje ga ik verder door de weide richting een verzameling dode bomen. Deze staan in een oude zijarm van de Roer en hier is tevens het domein van een kudde grazende runderen. Ik loop het Nationaal Herdenkingspark binnen en passeer daarbij het kleinste kasteeltje van Nederland, Kasteel Hattem is tegenwoordig in gebruik als hotel-restaurant. Voorbij het Nationaal Indië-monument is mijn wandeling ten einde, nu nog naar het station en terug naar huis…..

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *