Lommel

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1152
Afstand: 16,1 km.
Start en Finish: Taverne De Meerpaal

Men neme een kameel en loop naar de Sahara. Echter, vandaag geen kameel maar wel Sahara, om precies te zijn natuurgebied De Sahara in Lommel. Ik start bij de jachthaven – 4 km. van de Nederlandse grens naar het Brabantse Bergeyck – aan een zanderige wandeling.

U bent gewaarschuwd!!

In feite bestaat de wandeling uit 2 delen. Enerzijds op en af langs het kanaal Bocholt-Herentals en anderzijds een wandeling over de Lommelse Sahara. Gelukkig heeft de routemaker er voor gekozen de route langs het kanaal niet geheel over het jaagpad te laten lopen. Het grootste gedeelte is gesitueerd in het naastgelegen bosgebied, dat loopt toch een stuk prettiger. Via de Heuvelse Heide wandel ik naar de Blekerheide waar ik het kanaal over steek. De sierlijke voetgangersbrug is tevens de toegangspoort van de Lommelse Sahara. Wat volgt is een ca. 40 minuten wandeling door het 193 ha grote zand- en duinlandschap.

De voetgangersbrug cq. toegangspoort van de Lommelse Sahara

Via het strand langs de door zandwinning ontstane waterplas kom ik bij de 30 meter hoge uitkijktoren. Na het beklimmen van de liefst 144 treden kan ik hier genieten van een geweldig uitzicht op de weidse omgeving. Op gepaste afstand van het kanaal wandel ik terug naar een van de vele bruggen. Aan de overzijde doubleer ik een gedeelte van de heenreis en maak van een picknickbank gebruik voor een korte pauze. Vervolgens duik ik weer het naaldbos in om via een kronkelend bospad na geruime tijd weer bij het kanaal uit te komen. Hier volg ik kort het jaagpad tot aan de brug over de ingang van de jachthaven.

De 30 meter hoge uitkijktoren op de Sahara

Bijna klaar, na het bruggetje links en dan langs het water naar de jachthaven waar mijn wandeling tot een einde komt…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *