Luik

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1052
Afstand: 15,8 km.
Start en Finish: Shoppingcenter Belle-Ile

Luik – Lüttich – Liège, 3 namen voor één stad in Wallonië. Vandaag staat een stadswandeling op het programma en dat betekent dus veel verharde wegen.

De bekende Luikse markt langs de Maas

Ik start langs de oever van de Ourthe en volg het fiets/voetpad richting de vele bruggen die beide oevers van de stad verbinden. Via de Pont de Fétinne steek ik de Ourthe over en voor de Église Saint Vincent volg ik het grindpad met links de Ourthe. Na weer een brug mondt der rivier uit in een aftakking genaamd Dérivation de la Meuse die bij de Pont Hennebique overgaat in de Maas. De grindweg loopt door het Park de la Boverie met rechts een rozentuin. Ik blijf het pad langs de Maas volgen tot aan de Pont Maghin. Vanaf de brug heb ik zicht op de Marché de la Batte oftewel de bekende Luikse markt die hier iedere zondag van 8:00 tot 14:00 uur plaats vindt.

Je zal er maar wonen, de Montagne de Bueren

Tijd om de rivier achter mij te laten en de Luikse binnenstad te bezoeken. Via een van de oudste straten Luik – de Rue Hors Château – kom ik bij de Montagne de Bueren. Deze toeristische trekpleister is een 260 lange straat met 374 traptreden die leiden naar de Citadel. Mijn route naar de citadel gaat echter niet via de trappenstraat maar over een alternatief parcours. Bij het Parc Saint-Léonard begin ik die klim naar de citadel door het Bois des Carmelites. Als een serpentine slingert het kasseienpad zich naar een 151 treden tellende stalen trap naar het uitzichtpunt nabij het Monument au 14ème Régiment de Ligne. Voorbij het eeuwenoude vestingwerk neem ik de dalende veldweg richting de Église Saint Servais. Voorbij de kerk ligt het station Saint-Lambert waar ik de wijk Saint Laurent in loop. Na het voormalige abdijcomplex ga ik links over de steile kasseienweg naar beneden naar de Jardin Botanique. Vervolgens door het Parc d’Avroy naar de Pont Albert I.

De rijk versierde Pont de Fragnée

Over de brede promenade – Passerelle la Belle Liégeoise – wandel ik langs de oever van de Maas naar de Pont de Fragnée. Hier steek ik de Maas over en loop langs de overzijde naar het Canal de l’Ourthe. voorbij een ophaalbrug ga ik links en bereik spoedig het winkelcentrum waar de stadswandeling door Luik en omgeving eindigt….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *