Maas- en Swalmdal

Eigenlijk stond vandaag een wandeling door natuurgebied De Meinweg op het programma maar ziekte van mijn kompaan gooide roet in het eten. Het daar uit vloeiende gebrek aan eigen vervoer noodzaakte mij om een met openbaar vervoer bereikbaar alternatief te zoeken en zodoende zat ik al gauw in de trein naar Reuver.

De alternatieve wandeling is een zogenaamde OV Stapper en is genaamd ‘Maas- en Swalmdal’. De 17 kilometer lange route loopt van station Reuver naar station Swalmen. Een gedeelte van de route – grofweg tussen het veer Reuver-Kessel en Rijkel is bekend gebied vanwege de vijfde etappe van het Maaspad. Laatstgenoemde gaat echter noordwaarts en vandaag loop ik naar het zuiden. Weliswaar zijn een aantal paden dezelfde; door de tegengestelde loop-richting is de beleving toch enigszins anders. Gelijk bij de start wordt dit al direct duidelijk. Ik steek het spoor over en ga westwaarts door de bebouwde kom van Reuver. Het duurt even voordat de verharde wegen worden verlaten maar bij de Schelkensbeek is het dan eindelijk zo ver.

Vrachtverkeer op de Maas nabij Kessel

Vrachtverkeer op de Maas nabij Kessel

Ik volg de beek geruime tijd en passeer daarbij het gehucht Ronckenstein en uiteindelijk de spoorlijn Roermond-Venlo. Na het spoorviaduct wandel ik eerst omhoog naar het niveau van de spoorwegen en vervolgens via het bos naar de Rijksweg. Nadat ik de drukke verkeersweg voorzichtig ben overgestoken krijg ik een eerste blik op de Maas. Vanaf nu zal ik de rivier geruime tijd bovenstrooms blijven volgen, soms dichtbij en soms iets verder weg. Na een uur wandelen ben ik nu ten noorden van Reuver en voor het eerst op bekend terrein. Op de Keverberg passeer ik de achterzijde van het zwembad ‘De Bercken’ en draai weldra rechtsaf naar de oever van de Maas. De ijscoman bij het veer naar Kessel doet goede zaken met dit mooie weer, voor de pont en de vrachtschepen is het business as usual.

Korenmolen 'De Grauwe Beer' gezien vanaf de Maas

Korenmolen ‘De Grauwe Beer’ gezien vanaf de Maas

De weg naar Beesel voert mij door immense boomgaarden waar de plukkers de handen vol hebben aan een hopelijk goede oogst. In Ouddorp wandel ik voorbij ‘De Grauwe Beer’. Tijdens mijn vorige bezoek in juli 2014 stond deze molen nog direct aan de Maas. De voorbereidingen voor de verhuizing waren toen in volle gang en niet veel later is de gehele molen in zijn geheel verplaatst. Nu staat de Korenmolen aan de dijk en hoeft er niet meer gevreesd te worden voor hoogwater. Voorbij Rijkel kom ik in het stroomgebied van de Swalm. Vorig jaar stonden de wegen hier onder water en kreeg ik dientengevolge natte voeten. Vandaag houd ik het gelukkig droog. Aan de rand van Swalmen steek ik het riviertje over bij de ruïne van  kasteel Naborch en weldra arriveer ik bij het station van vervoerder Veolia.

Kasteelruïne Naborch langs de Swalm

Kasteelruïne Naborch langs de Swalm

Voldaan neem ik de trein terug naar huis. In Roermond wacht een onprettige verrassing; geen treinverkeer richting Sittard vanwege ‘aanrijding met een persoon’. Ik kom wel thuis, zij het ietwat later……

Comment
  1. Pingback: petercremers.nl | De Meinweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *