Maasband

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1375
Afstand: 10,7 km.
Start en Finish: Café – Iesbar Jäger & More

Als je 3 maanden niet mag autorijden – zie verslag 14 februari – moet er iets bedacht worden om toch mijn geplande wandelingen te kunnen lopen. Openbaar vervoer is een optie maar dan is het aantal wandeltochten beperkt. Een andere mogelijkheid is het vinden van een wandelmaatje met eigen vervoer en dat is vandaag de oplossing gebleken. Sinds een tijdje is mijn zus weer aan het wandelen geslagen en vandaag gaan we dus samen op pad.

De Kanaalsloot parallel aan het Julianakanaal

Ondanks de voorspelde storm lijkt het tot vroeg in de middag droog te blijven dus wat houdt ons tegen. Aan de rand van het 140 inwoners tellende dorpje ligt een ruime parkeerplaats – in de Maasbendj mag alleen door inwoners geparkeerd worden – waarvan wij starten met onze wandeling. Met de brug over het Julianakanaal in zicht passeren wij de schietweide van Schutterij St. Joseph en nemen het stijgende voetpad naar eerdergenoemde brug. Met de Steinder haven aan onze linkerhand steken we het kanaal over en dalen via 82 traptreden naar het historisch groengebied ’t Brook / Ziepe. Via Oud-Stein wandelen we weer naar het Julianakanaal om geruime tijd het jaagpad richting Elsloo te volgen. In de verte ligt de autosnelweg A76 naar België maar zover lopen we niet door. We verlaten het jaagpad over een betonnen trap, steken de Kanaalsloot over en lopen verder naar de kasteelruïne.

Kasteelruïne Stein met de ‘witte toren’

Voorbij de omgrachte waterburcht ligt recht voor ons Brouwerij ‘De Fontein’, wij slaan echter linksaf en volgen het beekje de Ur terug naar het Julianakanaal. Over het jaagpad langs het kanaal tussen Borgharen en Maasbracht lopen wij om het dorp Meers heen. Het dorp dat tussen Maas en Kanaal is gelegen bestaat uit Klein-Meers (behorend bij de gemeente Stein) en het bij Elsloo behorende Groot-Meers. Voorbij café ‘De Witte Börstel’ bij grenspaal 112 volgen we de grensmaas en passeren daarbij het kunstwerk ‘Woodhenge van Meers’. Het is nog steeds droog, het zonnetje schijnt zelfs maar de wind is in sterkte behoorlijk toegenomen. Eerst vol op de kop en na een bocht in de Maas in de rug zorgen de stevige windstoten voor een lastig wandelparcours. Vlak voor de bebouwde kom van Maasband passeren we een grindwinbedrijf en een uitkijkplatform van Natuurmonumenten.

Grindwinning in het kader van het Project Grensmaas

Een laatste klaphekje en we wandelen langs de kademuur Maasband weer in. Complimenten voor de mooie route die in principe vrij eenvoudige lopen is; het weer- met name de stormachtige wind – maakte de tocht vandaag toch extra vermoeiend. Snel naar huis dus…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *