Maasduinen

Ik ben geabonneerd op diverse nieuwsbrieven waaronder een aantal specifiek gericht op wandelen. Geregeld bieden deze ook wandelroutes ter download aan en zodoende vond ik de route van vandaag op de website van de ANWB. De 18 kilometer tellende wandeling ‘Maasduinen – Nieuwe natuur‘ begint en eindigt bij Café Vink in het Noord-Limburgse Well.

Rustpunt van het Limburgs Landschap tussen de stuifduinen

Rustpunt van het Limburgs Landschap tussen de stuifduinen

Het openbaar vervoer brengt mij tot voor de deur van het café; ik kan dus direct starten met wandelen. Vanaf de bushalte loop ik eerst zo’n 200 meter over het fietspad langs de Wezerweg totdat ik via een klaphek natuurgebied ‘De Bosserheide’ betreed. Het pad langs de groene paaltjes doorkruist het bos tot aan een zandverstuiving. De – in mijn ogen – beknopte routebeschrijving brengt mij hier enigszins aan het twijfelen. Bestudering van het kaartje en de daaruit volgende interpretatie van de aanwijzigingen brengen echter uitkomst. De groene paaltjes volgen blijkt voorlopig de beste oplossing totdat een rood gemarkeerd pad deze edele taak krijgt toebedeeld. Via dit smalle pad bereik ik het Reindersmeer. Vervolgens zal ik geruime tijd mijn weg vervolgen langs de oever van het door afgravingen ontstane meer. Dat dit een populair wandelgebied is wordt al snel duidelijk, sommige wandelaars kom ik zelfs 2 maal tegen. Dit is geheel te wijten aan de optionele afkorting in het parcours. Ter hoogte van de vogelkijkhut bevindt zich namelijk een trekpontje die ik echter rechts laat liggen.

Vogelkijkhut langs het Reindersmeer

Vogelkijkhut langs het Reindersmeer

Even later steek ik via een houten brug dan toch het water over. Links van mij ligt het bezoekerscentrum Bosbrasserie ‘In de Sluis’. Zoals de naam al doet vermoeden ligt het pand in het sluizencomplex tussen het Reindersmeer en het Leukermeer. Het pad blijft nog steeds de oever van eerstgenoemd meer volgen. Door de draaiende beweging rondom het meer raak ik waarschijnlijk mijn begrip van afstand ietwat kwijt. Als ik de overzijde van het trekpootje passeer begint de twijfel weer toe te slaan en ik besluit terug te lopen. Uiteindelijk blijkt mijn vermoeden te kloppen, ik was te ver doorgelopen. Via de bosrand bereik ik enige tijd later de schaapskooi waar notabene geen schaap te bekennen is. Een stijgend bospad kruist een asfaltweg en komt uit bij de Nederlands-Duitse grens. Ik las een kleine pauze in bij een picknicktafel bij ‘Jan de Duvel‘ en wandel dan langs de afrastering van camping ‘De Wellsche Hut‘. Na weer een kampeerterrein – Minicamping ’t Wolfsven’ – bereik ik weer het Reindersmeer.

Brug nabij bezoekerscentrum Bosbrasserie 'In de Sluis'

Brug nabij bezoekerscentrum Bosbrasserie ‘In de Sluis’

Korte tijd volg ik de oever om dan richting Wezerweg te wandelen. Ik steek de verkeersweg voorzichtig over voor een laatste lus rondom de Molenbeek. Nog eenmaal maak ik een foutje in de route maar desalniettemin bereik ik zonder noemenswaardige omwegen het eindpunt. Ik overweeg nog een kopje koffie bij Café Vink maar aangezien de lijnbus al klaar staat besluit ik linea recta huiswaarts te keren…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *