Maasmechelen

De afgelopen weken hebben mij geïnspireerd, ik ga weer intensiever wandelen. De frequentie moet omhoog want die was al meer dan jaar veel te laag. Vandaag een vrije dag dus aan de slag dan maar. Op wandelgids Zuid-Limburg vond ik wandeling nr. 1281 van 14,3 km. in de omgeving van Maasmechelen.

Een zgn. gluurwand bij de Juffrouwenvijver

Start en finish zijn beide bij Brasserie Aspermans in het bij de gemeente Maasmechelen behorende kerkdorp Opgrimbie. Een groot gedeelte van de route volgt de met een paars trapezium gemarkeerde wandelwegen. Net onderweg passeer ik de Aspermansvijver en na een afslag naar rechts de Juffrouwenvijver. Bij laatstgenoemde is een korte stop gepland bij een uitkijkpost over de grote plas. Vervolgens via een klaphek over de Mechelse Heide. Aan het eind van het pad kom ik weer bij de bosrand. Zonder het op dat moment te weten ben ik nu vlakbij ‘Villa Friedhem’, het voormalig buitenverblijf van Koning Boudewijn van België. Ondanks dat ik er maar een paar honderd meter van verwijderd ben is het in de bossen gelegen pand niet te zien. Al snel heb ik aan mijn rechterhand het hekwerk van een 63 ha groot domein. Op dit omheind terrein ligt bovengenoemd buitenverblijf en het klooster ‘Monasterium van Bethlehem, Onze-Lieve-Vrouw van het Fiat‘. Om 12 uur klinkt er plots klokkengelui uit het bos, dat moet haast wel van het naar het model van een kartuizerij gebouwde kloostercomplex komen. Bij de hoofdingang aangekomen tref ik een gesloten poort, enige activiteit valt er niet te bespeuren.

Het Monestrium op het voormalig koninklijk domein

Ik blijf de afrastering volgen en steek na geruime tijd de asfaltweg – Weg naar Zutendaal – over en loop de Vallei van de Kikbeekbron in. Het betreft hier een voormalige zandgrindgroeve die plaats heeft gemaakt voor een groot meer. Ik wandel in een grote bocht om de kunstmatige waterpartij en stuit aan de overzijde op een groep grazende fjordenpony’s. Via een vlonderpad loop ik over een kleine vijver met dito kleine vissen, niet de moeite waard om mijn hengel uit te gooien. Ik passeer Camping Kikmolen en steek alweer de Weg naar Zutendaal over. De 2 oversteken en een klein stukje fietspad zijn de enige stukjes asfalt tijdens de tocht van vandaag. M.a.w. bijna geheel onverhard en dat stemt mij positief. Rechts van het pad langs de bosrand heb ik zicht op het Duivelbergcircuit. Vanwege Covid-19 zijn ook hier alle rallycross wedstrijden afgelast.

Fjordenpony’s in de Vallei van de Kikbeekbron

Het is niet ver meer naar het eindpunt van de wandeling. Het terras van de brasserie is ondertussen aardig gevuld en ook ik neem plaats aan een van de tafeltjes. Na een hapje en een drankje – uiteraard een Belgisch biertje – ga ik weer huiswaarts. Onderweg nog even Vlaamse benzine tanken – scheelt toch een tientje  op een tank – en dan vlug naar de andere kant van de Maas…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *