Maaspad – etappe 10

Bijna halverwege en route naar de Noordzee want vandaag staat de tiende en tevens laatste etappe van de eerste helft van het Maaspad op het programma. Een mooie wandeling staat in het verschiet met start en finish in Noord-Brabant met op het het eind nog een stukje Limburg.

Zicht op Beugen met Maria Ten Hemelopneming kerk

Zicht op Beugen met Maria Ten Hemelopneming kerk

Bij het gemeentehuis van Boxmeer pak ik de route weer op en verlaat de bebouwde kom via het Weijerpark. Eenmaal in het open veld zie ik in de verte het snelverkeer over de A77 razen. Op mijn eigen tempo wandel ik richting snelweg om vervolgens de verharde weg te verruilen voor het fietspad richting Beugen. Als ik een bocht van de Oude Maas ben gepasseerd en het pad westwaarts vervolg zie ik de kerk van Beugen reeds boven de dijk uitsteken. Even later passeer ik diezelfde kerk en wordt het ca. 1.800 zielen tellende dorp weer verlaten. In het buitengebied van Beugen ligt natuurgebied De Vilt en daar wonen de beide ontwikkelaars van het Maaspad. Eerst passeer ik groepsaccommodatie De Vilt van Ellen Gerrits en even later sla ik linksaf bij wandelknooppunt 29 pal voor de deur van auteur Nico Gerrits.

Bruggetje over de Niers bij Oeffelt

Voorbij het buurtschap Haart volgt een kaarsrecht pad. Niet zo vreemd als je weet dat het hier het voormalig spoorwegtracé tussen Boxtel en Wesel betreft. Sinds 1972 rijden hier geen treinen meer en zodoende zijn de spoorrails verwijderd en is het tracé omgedoopt tot wandelpad. Ik blijf de voormalige spoorlijn volgen tot aan de Maas en klim dan naar boven om via de brug Limburg binnen te wandelen. In het centrum van Gennep – richting oude stadhuis – loop ik enkele honderden meters over het mij bekende traject van het Pieterpad. Bij de Martinustoren verlaat ik de bebouwde kom weer om koers te zetten naar het stroomgebied van de Niers. Nabij het punt waar de Niers uitmondt in de Maas liggen de ruïnes van het Genneperhuis. Veel is er niet meer over van het geboortehuis van de Heilige Norbertus maar dat wat rest wordt door de Gennepse gemeenschap gekoesterd.

De resten van het Genneperhuis

De resten van het Genneperhuis

Met de Maas aan mijn linkerzijde wandel ik langs de rand van Milsbeek richting Middelaar en Plasmolen. Dat het watersportseizoen eigenlijk al ten einde is, is duidelijk te zien bij de Mookerplas. Een enkel bootje dobbert nog rond maar de meeste boten liggen reeds aangemeerd in jachthaven Driessen en ondanks het fraaie herfstweer is het terras bij de jachthaven stil en verlaten. In Middelaar is de kerktoren van Cuijk reeds zichtbaar en na een bocht naar links nader ik de Maas weer gestaag. Bij de oever aangekomen neem ik de veerboot naar de overzijde en ben ik weer op Brabantse bodem. Dit was mijn tweede oversteek van de Maas bij Cuijk maar wel de eerste keer per boot. De eerste keer liep ik over het water en wel via een pontonbrug tijdens de Nijmeegse vierdaagse van 2013.

Zicht op Cuijk vanuit Middelaar

Zicht op Cuijk vanuit Middelaar

In Cuijk eindigt deze 10de etappe van het Maaspad en daarmee ben ik op de helft. De tweede helft gaat westelijk richting kust, nog 10 etappes te gaan……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *