Maaspad – etappe 11

Het heeft vannacht gevroren, het ijs staat op de autoruiten. Geen probleem want ik maak vandaag gebruik van het openbaar vervoer om een volgende etappe van het Maaspad te gaan lopen.

Kazemat langs de Maas bij Cuijk

Kazemat langs de Maas bij Cuijk

Etappe 11 staat alweer op het programma en deze start in het Brabantse Cuijk. De weersverwachting is positief voor wandelactiviteiten: koud zonder neerslag. Deze langste – 25+ km. – etappe van het Maaspad moet mij door het Brabantse land naar Ravenstein brengen. Allereerst wandel ik vanaf het gemeentehuis terug naar de Maas om op de Waalstraat (huh? de Waal stroomt hier toch helemaal niet!) de veerpont rechts te laten liggen en mijn weg te vervolgen op de linkeroever. Langs het wandel-/fietspad naar Katwijk liggen een aantal kazematten waarbij de sporen van de tweede wereldoorlog nog duidelijk zichtbaar zijn. Bij het oorlogsmonument verlaat ik de dijk en wandel ik Katwijk binnen. Bij de Martinuskerk aldaar verlaat ik de route even voor een kort bezoek aan de mariagrot.

Mariagrot in Katwijk ter ere van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes

Mariagrot in Katwijk ter ere van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes

Aan de andere zijde van de spoorlijn Venlo – Nijmegen (toepasselijk Maaslijn genoemd) ligt het industriegebied Lange Linden welke vakkundig gemeden wordt middels een veel mooier stukje route door recreatiegebied ‘Heeswijkse Kampen’. Na nog een belangrijke verkeersader – de A73 – bereik ik het dorpje Linden. Voor de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse geen onbekende plaats daar de inwoners van Linden tijdens de laatste dag van het wandelevenement hun dorp steeds op een bijzondere wijze versieren. In 2013 mocht ik dit persoonlijk ervaren en – ere wie ere toekomt – het was een memorabele doorkomst. Waar de vierdaagse-lopers Linden in zuidelijke richting verlaten richting Beers, beweeg ik mij noordwaarts en wandel langs de Kraaijenbergse Plassen richting Grave.

Twee bronzen kanonnen aan de Maaskade in Grave

Twee bronzen kanonnen aan de Maaskade in Grave

In Grave kom ik op de Maaskade weer even heel dicht bij de naamgever van deze wandelroute maar niet voor lang. Na een korte wandeling door de historische binnenstad verlaat ik de bebouwde kom weer en vervolg mijn weg langs de oever van de Hertogswetering. Aan de rand van Velp passeer ik 3 (voormalige) kerkelijke gebouwen bij één enkel kruispunt en wel 1 kerk en 2 kloosters. Na de langgerekte Mars en Wijthdijk loopt de route door het natuurgebied van Keent tot aan de rand van Overlangel. De laatste kilometers nemen een aanvang, bij het verlaten van Neerloon kom ik weer parallel met de Maas en wandel Ravenstein binnen.

Kapucijnenklooster Emmaüs te Velp

Kapucijnenklooster Emmaüs te Velp

De tweede helft van het Maaspad is voortvarend ingezet, langzaam kom ik dichter bij het einddoel maar tot dat bereikt is zal er nog heel wat water door de Maas stromen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *