Maaspad – etappe 14

De lente staat voor de deur, de temperaturen vertonen weer een stijgende lijn en dientengevolge trekken de wandel- en fietstoeristen weer in grote getale naar buiten. Aangezien ook ik tot dat sportieve legioen behoor, heb ik mijn splinternieuwe wandelschoenen aangetrokken om mijn  weg te vervolgen langs het Maaspad.

Kasteeltje La Licorne te Bokhoven

Kasteeltje La Licorne te Bokhoven

Ondertussen ben ik al ruim over de helft van het 415 km. lange Maaspad en vandaag staat de 14de etappe van Den Bosch naar Waalwijk op het programma. De 23 km. lange tocht neemt een aanvang bij chauffeurscafé Treurenberg aan de noordzijde van Den Bosch. Aan de overzijde van de weg passeer ik gelijk de vispassage Crèvecoeur in de Oude Dieze. Ik vervolg mijn weg langs linkeroever om niet veel later af te slaan naar de sluis van Engelen in het Kanaal Henriëttewaard. Via de dijk wandel ik naar Bokhoven waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. In het 290 zielen tellende dorp heerst serene rust die een weinig verstoord wordt door enkele verdwaalde wandelaars en fietsers.

Vestingswerken Heusden

Vestingswerken Heusden

De weg naar Heusden is lang en bevat geen bochten. Het fietspad op de dijk langs de Maas oogt oneindig en er is vrijwel geen beweging te zien in de verre omgeving. Een enkel binnenvaartschip en een aantal fietsers zorgen voor de spaarzame actie op het langgerekte jaagpad. Vanaf de veerpont Herpt-Bern krijg ik de bewoonde wereld weer in het vizier in de vorm van het industriegebied Bakkersdam bij de Heusdense haven. Niet veel later wandel ik via de stadswal het vestingstadje Heusden binnen. Geheel Heusden is omringd door vestingwerken en binnen de wallen bevinden zich maar liefst 134 monumentale panden. Gezien voorgaande en de daarbij behorende smalle straatjes waant men zich in het verleden. Ik verlaat Heusden aan de zuidzijde en vervolg mijn wandeling via Oud-Heusden richting Waalwijk.

Het eindeloze pad door natuurgebied Hooibroeken

Het eindeloze pad door natuurgebied Hooibroeken

Na de N267 sla ik rechtsaf het natuurgebied Hooibroeken in. Wederom een kilometerslang fietspad zonder zichtbaar einde. Bij het eerstvolgende knooppunt mag ik eindelijk weer zuidwaarts en de kronkelende weg voert mij door de Elshoutse Wielen naar de A59. Aan de andere zijde van het viaduct ligt Drunen aan mijn linkerzijde maar de route stuurt mij naar de spoordijk aan rechterrzijde. Over het voormalig traject van de zogenaamde ‘halve zolenlijn’ gaat het in een rechte lijn naar Waalwijk. Bij aankomst op het Vredesplein staat de snelbus naar ‘s-Hertogenbosch al op mij te wachten, een goede timing is cruciaal.

Nog 6 etappes tot het eindpunt van het Maaspad, wordt vervolgd……

Comment
  1. Mooi verslag Peter! Ik geniet van je verslagen. Ikzelf ben inmiddels tot Raamsdonksveer gevorderd. Het einde van het Maaspad is in zicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *