Maaspad – etappe 15

Deze week had ik serieuze plannen met het Maaspad: 3 achtereenvolgende dagen wandelen van Waalwijk naar Willemstad. Na intensief mail en telefoonverkeer bleek ik echter niet voor alle dagen een slaapplaats te kunnen regelen zodat de laatste wandeldag noodgedwongen is geannuleerd.

Ooievaarsnest bij Drongelen

Ooievaarsnest bij Drongelen

De eerste dag start om 11 uur ‘s-morgens op de Waalwijkse markt. De 24 kilometer lange route naar Geertruidenberg verlaat al snel het stadscentrum en wordt aan de noord-zijde van de autosnelweg A59 voortgezet via het industriegebied ‘Haven’. Het industriële landschap is gelukkig eindig en aan de andere kant van het Zuiderkanaal bereik ik weer de brede stroom der Maas. De hoofdrolspeler van het Maaspad heet hier Bergsche Maas en met het Drongelse veer kom ik met droge voeten aan de overzijde. Aan de rand van Drongelen is het voorjaar goed zichtbaar; het ooievaarsnest is reeds bewoond. Het gebied aan deze kant van de Maas heet het ‘Land van Heusden en Altena’ en is – zeker bij wielerliefhebbers – wellicht ook bekend als het woongebied van Marianne Vos. Tijdens mijn wandeling kom ik weliswaar enkele wielrenners tegen, de meervoudig wereldkampioene is echter in geen velden of wegen te bekennen.

Hervormde Lambertuskerk bij Raamsdonk

Hervormde Lambertuskerk bij Raamsdonk

Na enkele kilometers jaagpad brengt het Capelse veer mij weer terug naar de andere oever om vervolgens geruime tijd het Oude Maasje westwaarts te volgen. Aangezien de route tengevolge van werkzaamheden intensief gebruikt wordt door vrachtverkeer lijkt het mij verstandiger om de veiligere parallel-route te gebruiken. Na de oversteek van het riviertje en alweer de A59 wandel ik het plaatsje Waspik binnen. De temperatuur is vandaag dan wel aangenaam, de westenwind begint mij langzamerhand wel enigszins op te breken. Vooral de laatste kruising met de A59 blaast mij welhaast van de weg maar het zicht op het einde van de etappe maakt veel goed. Bij de Raamsdonkse Lambertuskerk maak ik dankbaar gebruik van het aanwezige zitbankje om kort te genieten van een welverdiende rustpauze.

Via de voetgangersbrug naar Geertruidenberg

Via de voetgangersbrug naar Geertruidenberg

Nadat ik weer op krachten gekomen ben vervolg ik mijn weg door Raamsdonkveer om vervolgens via de voetgangersbrug over de Donge in Geertruidenberg aan te komen. Vlak voor het marktplein ligt Hotel-Café Den Berg waar ik de nacht door zal brengen.

Morgen gaat het verder naar Moerdijk…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *