Maaspad – etappe 18

Na een goede nachtrust in ‘Het Wapen van Willemstad’ is het vandaag tijd voor de tweede dag van de driedaagse van het Maaspad. De 18de etappe eindigt in Stad aan ’t Haringvliet maar dat is vandaag niet het einde van de wandeling, daarover later meer….

Het Mauritshuis (1623) in Willemstad

Het Mauritshuis (1623) in Willemstad

Ik start weer in de haven van Willemstad en maak eerst een rondje door de vestingstad. Via de koepelkerk en het Mauritshuis bereik de vestingwal waar ik enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog passeer. Vervolgens verlaat ik Willemstad langs de jachthaven. Even buiten de bebouwde kom verruil ik de verharde weg voor een natuurpad door het natuurgebied West Brabant Vlakehoek. Helaas telt dit pad maar 1 km. en zodoende betreed ik spoedig weer het asfalt. De weg leidt naar de Volkeraksluizen, ik beklim het talud en loop parallel aan de autosnelweg A59 over de brug naar de provincie Zuid-Holland. Door middel van 2 viaducten loop ik onder het knooppunt Hellegatsplein door om vervolgens langs de Provinciale Weg N59 verder Goeree-Overflakkee in te lopen. De weg langs het natuurgebied Hellegaatsplaten/Ventjagersplaten lijkt eindeloos totdat deze toch eindig blijkt te zijn en ik via een zeer smal tunneltje de andere kant van de N59 bereik.

Blik op de Volkeraksluizen

Blik op de Volkeraksluizen

Ik laat het razende verkeer achter mij en ga richting Den Bommel. Ter hoogte van de Buitendijk zie ik de beoogde afslag blijkbaar over het hoofd en blijf dus abusievelijk de dijk volgen. Gelukkig was het niet al te dramatisch, ik arriveer desondanks toch in Den Bommel zij het via een andere route. Na een klein bezoekje aan de haven is het weer tijd om het dorp te verlaten. Ik passeer de uit 1735 daterende molen De Bommelaer en vanaf de Tilsedijk zie ik in de verte Stad aan ’t Haringvliet reeds liggen. Halverwege de Zeedijk beginnen het zachtjes te regenen. Bij de haven van het dorpje wordt de intensiteit van de bui flink heviger en is het weer tijd voor de regenkleding.

In Den Bommel is altijd iets te doen - 'Als je begrijpt wat ik bedoel'

In Den Bommel is altijd iets te doen – ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’

De etappe eindigt hier maar aangezien het lastig was om een slaapplaats te vinden alhier, was ik genoodzaakt naar een alternatief te zoeken. Dientengevolge wandel ik na een kort pauze nog zo’n kleine 10 kilometer van etappe 19 tot Sommelsdijk. Maar eerst even schuilen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *