Maaspad – etappe 8

Het is alweer zo’n 7 weken geleden dat ik nog eens een etappe van het Maaspad heb gelopen. Ook voor mij gaat de steeds groter wordende reisafstand een belangrijke rol spelen. Vandaag wil ik mijn weg vervolgen met de achtste etappe van Arcen naar Well en dat vergt een reistijd van ca. 2 uur met het openbaar vervoer tot het startpunt op het Raadhuisplein van Arcen.

Kasteel Arcen

Kasteel Arcen

Er staat mij vandaag een stevige wandeling van ruim 24 kilometer te wachten waarbij zelfs een klein stukje Duitsland wordt aangedaan. Allereerst passeer ik echter het Kasteel Arcen, vooral bekend van de te bezichtigen kasteeltuinen. Eenmaal de N271 overgestoken te zijn wandel ik via het buurtschap Lingsfort naar de Duitse grens. Hier kruis ik de ‘Fossa Eugeniana’, een nooit afgegraven kanaal uit de tachtigjarige oorlog. Door dit 50 km. lange kanaal heeft nooit water gestroomd maar gedeeltes van het tracé zijn wel bewaard gebleven. Nadat ik de Fossa nogmaals ben overgestoken bereik ik na enige tijd het plaatsje Walbeck. Bij de dorpspomp sla ik linksaf en verlaat het dorp weer met de sportvelden en het zwembad aan mijn rechterzijde.

Kanaalbed van de Fossa Eugeniana

Kanaalbed van de Fossa Eugeniana

Niet veel later – vanaf grenspaal 498 – loop ik korte tijd over de landsgrens richting Wellerlooi om vervolgens het Nationaal Park Maasduinen te betreden. Bij jachthut Op Den Hamert krijg ik eindelijk de Maas weer in het vizier. Ik vervolg mijn weg dan ook door de uiterwaarden van de brede stroom richting Well. Tengevolge van de prachtige nazomerse weersomstandigheden zijn vele recreanten in en om de Maas neergestreken; vooral de waterscooters zijn prominent aanwezig. Ondertussen wandel ik gestaag door over het fietspad en bereik weldra het maasdorpje Well, ‘Het leukste dorp van Limburg 2010’.

Nationaal Park Maasduinen

Nationaal Park Maasduinen

Via de Kasteellaan arriveer ik bij de bushalte en zie dat de minibus reeds staat te wachten. Snel instappen is het devies want ik heb nog een flinke reis huiswaarts voor de boeg…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *