Maaspad – etappe 9

Raar maar waar, een lenteweekend medio oktober. Reden genoeg om de wandelschoenen aan te trekken en het Maaspad te hervatten. Hiervoor moet ik naar het Noord-Limburge Well want hier start de 9de etappe naar Boxmeer.

Kasteel Well aan de Kasteellaan te Well

Kasteel Well aan de Kasteellaan te Well

Vanaf de bushalte aan de Rijksweg volgt een korte aanlooproute – via Kasteel Well – naar de eigenlijke start aan de boorden van de Maas. Het eerste stuk gaat parallel aan de brede stroom maar spoedig draait het pad landinwaarts terug naar de bebouwde kom van Well. Hier maak ik mij op voor een wandeling door het watersportgebied ’t Leukermeer. Allereerst passeer ik de gesloten poorten van het Strandbad Seurenheide, het seizoen is hier reeds ten einde. Op het Leukermeer is daarentegen nog volop activiteit, vissers en pleziervaart bevolken de plas. Als ik het watersportgebied weer verlaat volgt een lange saaie asfaltweg richting Bergen. Gelukkig voert de weg ook door het plaatsje Aijen en dat zorgt toch voor enige afwisseling.

Leukermeer

Watersport op het Leukermeer

Langzamerhand komt de Maas weer dichterbij en in Bergen maak ik de overtocht naar Vierlingsbeek. Hiermee kom ik voor het eerst tijdens het Maaspad op Brabantse bodem.  Tot vlak voor Sambeek deelt de route een aantal wegen met het Pieterpad. Dientengevolge wandel ik door voor mij niet geheel onbekend gebied en kom ik ook veel Pieterpadders tegen. Op een gegeven moment buigt het rood-wit gemarkeerde LAW 9 af naar het veer bij Afferden en gaat het Maaspad rechtdoor naar het sluizencomplex van Sambeek. Het eindpunt is in zicht, in de verte is de skyline van Boxmeer reeds waarneembaar. Vanaf de sluizen volgt nog een lastig natuurpad door de uiterwaarden van de Maas om vervolgens geheel geasfalteerd Boxmeer binnen te wandelen.

Het Stuw- en Sluizencomplex van Sambeek

Het Stuw- en Sluizencomplex van Sambeek

Het winkelend publiek heeft massaal bezit genomen van de Boxmeerse binnenstad – het is tenslotte prachtig weer – maar ik weet mij er heelhuids doorheen te laveren. Nog 1 etappe en dan ben ik halverwege het Maaspad, wordt vervolgd…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *