Maastricht

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 840
Afstand: 14,5 km.
Start en Finish: Akersteenweg Heer

Dicht bij huis is het ook mooi wandelen, bijvoorbeeld in de omgeving van Maastricht. De huidige Maastrichtse wijk Heer was tot juli 1970 een zelfstandige gemeente en de toenmalige annexatie is bij de Heerdenaren nog altijd oud zeer.

Voormalig gemeentehuis van Heer

Ik steek de drukke Akersteenweg over en wandel over het Raadhuisplein langs het voormalig gemeentehuis van Heer. Tegenwoordig is hier het ‘Huis voor de Pelgrim‘ gevestigd, een reisorganisatie gespecialiseerd in bedevaarten naar o.a. Lourdes. Vervolgens loop ik langs het sportcomplex van R.K.S.V. Heer en vervolg mijn weg naar de wijk Scharn. Via een fietspad loop ik onder een viaduct door en even later volg ik het smalle pad rondom de velden van V.V. Scharn. Ik steek de Bemelerweg over en volg de veldweg naar Bemelen. Ik wandel geruime tijd over de makkelijke veldweg met links van mij een hellingbos.

Mariagrot bij Bemelen

Bijna op het einde van de weg – nabij de bebouwde kom van Bemelen – passeer ik enkele mergelgrotten in de Bemelerberg. In Bemelen verlaat ik  langs het gemeenschapshuis de bebouwing weer. Bij een draaihekje maak ik een kleine uitzondering. Terwijl de route rechtdoor gaat, loop ik 50 meter naar links naar een bijzondere Mariagrot. Bij de Mettenberg passeer ik nog eens een aantal grotten voordat ik verder wandel naar Cadier en Keer. Hier steek ik de Rijksweg (N278) over en ga rechtdoor naar een gebied genaamd Wolfskop. Op de Mostersberg passeer ik een bijzonder vakantiehuis en heb ik reeds uitzicht op Maastricht. Vanaf de weg naar Heer zie ik rechts Huize St. Joseph liggen, een voormalig opvoedingsgesticht.

De St. Petrus Banden kerk in Heer

In de bebouwde kom van Heer passeer ik eerst het plaatselijke kerkhof en iets verderop  de St. Petrus Banden kerk. Niet veel later bereik ik weer de Akersteenweg, de wandeling zit er weer op…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *