Maastricht

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 42
Afstand: 13,6 km.
Start en Finish: Châlet D’n Observant

Sinds afgelopen weekend mag ik weer autorijden na 6 maanden afhankelijk geweest te zijn van het openbaar vervoer ten gevolge van een epileptische aanval in februari van dit jaar. Dat betekent een grotere flexibiliteit inzake mijn wandelbestemmingen. Zodoende stond ik vanmorgen op een parkeerplaats nabij het ENCI-terrein in Maastricht klaar voor een pittige wandeling over de St. Pietersberg.

De voormalige kalksteengroeve van de ENCI

Eerst maar eens terug over de grindweg naar de asfaltweg langs de Maas. Vervolgens over de Hoge Kanaaldijk langs Mooder Maas richting de sluizen van Ternaaien (in Wallonië: Les écluses de Lanaye). In Klein-Ternaaien verlaat ik de Rue Collinet om rechts omhoog het bos in te gaan. Ik blijf het stijgend pad volgen tot aan het Plateau van Caestert. Na een tijdje daalt het pad weer en bereik het eerste uitzichtpunt van de dag. Van hier heeft men een geweldig uitzicht op het Albertkanaal, eerdergenoemd sluizencomplex en iets verder zuidelijk de kerk van Eysden. Ik vervolg mijn weg terug naar het plateau en wandel in eerste instantie parallel aan het kanaal richting Nederland. Eerst passeer ik nog de niet zichtbare grens tussen het Waals Gewest en Vlaanderen terwijl ik aan mijn linkerhand het Belgische dorp Kanne zie liggen.

De Duivelsgrot in de Poppelsberg

Vlak na de landsgrens ga ik rechts en neem een aanvang met de eenvoudige beklimming van D’n Observant. Vanaf deze 170,8 hoge kunstmatig aangelegde heuvel zou men kunnen genieten van prachtige vergezichten. Helaas is er een achterstand betreffende het snoeiwerk waardoor er van enige vorm van uitzicht geen sprake is. Vanaf de top is er maar één weg terug en die is gelijk aan de heenweg. Via een klaphek kom ik op een graspad naar de Duivelsgrot. Hier ga ik rechts en maak een omtrekkende beweging naar de bovenzijde van de grot. Hier volg ik de brede grindweg met rechts de ENCI-groeve en aan mijn linkerzijde zicht op Chateau Neercanne. De grindweg wordt een bospad door het ENCI-bos en ik passeer een aantal bekende zwerfkeien. Hier was tot voor enkele jaren het eind- cq. startpunt van het Pieterpad. Het bijbehorende monument is verplaats naar het nieuwe eind- cq. startpunt dat ik later nog zal bezoeken. Vervolgens passeer ik het uitzichtpunt ‘Kiekoet’ bij de Oehoevallei.  Na de uit 1875 daterende Hoeve Zonneberg gaat de route officieel linksaf naar Buitengoed Slavante

Lekkere koffie bij Surplace Coffee naast châlet d’n Observant

Echter, er is een alternatieve route die meer tot mijn verbeelding spreekt. Ik ga zodoende rechtsaf en volg de verharde weg 200 meter tot aan een uitkijkplatform. Hier bevindt zich ook het eerder genoemde Pieterpad monument. Vanaf de 40 meter boven de groeve uitstekende sky walk heeft men een geweldig uitzicht op de voormalige mergelgroeve. Ik daal via 208 treden af naar de groeve en wandel naar de andere zijde waar men wandeling alweer eindigt. Na een beker koffie van  Surplace Coffee en in de grotten gerijpte Rijstevlaai van bakkerij Smets uit Kanne is het weer tijd om huiswaarts te keren…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *