Maria Hoop

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 814
Afstand: 16,3 km.
Start en Finish: Gasterij ’t Berghoes

De wandeling van vandaag voert geheel over Duits grondgebied, enkel het start- en eindpunt zijn gesitueerd in Nederland maar dan ook net. De weg langs de horecagelegenheid is namelijk tevens de landsgrens. Dat betekent dus parkeren aan de ene en wandelen aan de andere zijde van de grens.

Een grensgeval: Gasterij ’t Berghoes

Laat ik dan maar gelijk starten, op naar Haaren. Na zo’n 100 meter bereik ik reeds de bebouwde kom en wandel ik verder naar de kapel ‘Sint Jans Klus’. Na een stukje asfaltweg sla ik rechtsaf over een veldweg, het Waldmärchenpfad. Door velden en bossen loop ik richting de kerktoren van Karken. Na enige tijd bereik de dorpskern, steek de drukke Roermonder Straße over en verlaat Karken weer. Over een goed begaanbare veldweg wandel ik naar de Karkener Rurbrücke. Voorbij een kleine schuilhut en vlak voor de smalle brug ga ik rechts en volg geruime tijd het pad langs de Rur.

Kolkend water bij de Kalkener Rurbrücke

Waar de Worm in de Roer uitmondt ga ik weer rechts en volg verder eerstgenoemde rivier. Bij de verharde weg aan de rand van Kempen steek ik het water over en vervolg mijn weg langs linker oever. De volgende brug steek ik over en loop richting het dorp Theberath. Ik volg de asfaltweg door het dorp tot aan de uit 1935 stammende kapel waar ik linksaf de bebouwde kom weer verlaat. Ik passeer een voormalig grindgat – tegenwoordig recreatiemeer Lago Laprello – en beklim even een uitkijktoren om van het uitzicht over de plas te genieten. Vervolgens loop ik verder langs het water naar de buurtschap Mühlenbruch.

Over veldwegen en graspaden bereik ik de dorpskern van Haaren. Hier overschrijdt ik weer de Duits-Nederlands grens naar het eindpunt van de wandeling. Aangezien het café vandaag gesloten is, besluit ik enkele meters naar rechts een verfrissende versnapering te nuttigen bij café Waldeslust……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *