Maria Hoop

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 524
Afstand: 14 km.
Start en Finish: Cafetaria de Driesprong Maria Hoop

Oostelijk van Echt ligt Maria Hoop, D’n Deelgaard in het lokale dialect. Vandaag start ik hier een grensoverschrijdende wandeling. Maar eerst door het Annendaalschbos, Nederlands grondgebied dus!

Een dixi midden in het bos, als de nood hoog is..

De bospade in dit gebied zijn niet gemarkeerd en daardoor is navigeren iets onoverzichtelijk. Ik heb het gevoel dat ik niet helemaal goed zit maar aan de bosrand besef ik dat ik gewoon op de juiste route zit. Dan maar verder langs de akker naar de Echterboschbaan (N274) oftewel de doorgaande weg van Koningsbosch naar Posterholt. Ik steek de drukke weg over en wandel richting Duitsland. Na niet al te lange tijd bereik ik de dorpsgrens van Brüggelchen. Ik verlaat de bebouwde kom al snel en passeer de Waldfeuchter Bach. Ik blijf geruime tijd rechtdoor lopen met zowel links al rechts uitzicht op de Duitse plaats Haaren. Over een variatie van smalle asfaltwegen, grind- graspaden en diverse bruggetjes en klaphekjes kom ik bij het kerkhof van Haaren. Een aparte begraafplaats want bij elk graf staat exact hetzelfde witte kruis met de bijbehorende tekst ook nog eens in hetzelfde lettertype, heel uniform. Ik wandel over het kerkhof en verlaat deze door de poort aan de andere zijde.

Voormalige luchtwachttoren Posterholt

Ondanks dat café ’t Berghoes in Echterheide niet geopend is kan ik wel de grens oversteken, ik ben weer terug in Nederland. Even verder verscholen in de bosrand ligt een in verval verkerende uitkijktoren. Van 1953 tot 1964 werd door het Korps Luchtwachtdienst vanaf hier gezocht naar Russische vliegtuigen in het Nederlandse luchtruim. De Koude Oorlog bestond nog en de radarapparatuur was nog niet zo geavanceerd als heden ten dage. Zo’n 100 meter verder passeer ik nog een onverwacht bouwwerk. Langs de veldweg ligt namelijk het zogenaamde JABA circuit, een soort arena voor autospeedway races. Uiteraard zijn er tengevolge van COVID-19 op dit moment geen wedstrijden maar ze kunnen zo weer starten. Ik steek voor de tweede keer de Echterboschbaan over en loop door het bos weer richting Maria Hoop.

Het entreegebouw van de autospeedway

Aan het begin van de buurtschap Putbroek ga ik het Annendaalschbos weer in en wandel zo naar het eindpunt van de vlakke en eenvoudige wandeltocht. Eens afwachten of de pandemie meer ruimte geven voor flinke wandelingen. Zo ja, dan tot gauw……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *