Mechelse Heide

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 250
Afstand: 15 km.
Start en Finish: Parkeerplaats Poort Mechelse Heide

2 lussen gemarkeerd met een blauwe ruit en een verbindingstuk gemarkeerd met een X, dat zijn de ingrediënten voor de wandeling van vandaag. Net over de grens – aan de andere kant van de Maas – parkeer ik bij camping Salamander in het Belgisch Limburgse Maasmechelen.

Duidelijk, fietsers links en voetgangers rechts!

Het is er druk, de parkeerplaats bij het wandelgebied is goed gevuld en ik moet even zoeken naar een vrij  plekje. Vanaf de schuilhut volg ik het geasfalteerde voetpad naar 2 hoge korfschansmuren. Hier links langs het Beestige Boelbos, tevens het begin van een 2 kilometer lange route door het bos tot het splitsingspunt. Hier begint het verbindingsstuk van 2,2 km. naar de kikbeekbron. Ik volg kort het fietspad maar sla snel linksaf door het bos tot ik weer bij een verharde weg uit kom. Hier ga ik onder het viaduct van de A2 door en volg het pad langs camping Kikmolen tot aan een houten klaphek. Linksaf langs een ven naar het kruispunt waar lus 2 begint en uiteindelijk ook weer eindigt.

En ik blijf de blauwe ruit volgen……

De 5,2 km. lange lus is in feite een wandeling rondom de Vallei van de Kikbeekbron. Gedeeltelijk geasfalteerd – tevens in gebruik als fietspad – maar grotendeels onverharde paden die soms dalen en een andere keer weer stijgen. Na een klein uur langs het water gelopen te hebben arriveer ik weer bij het klaphek en wandel ik verder naar het autowegviaduct. Ik loop over de bekende verbindingsroute naar het eerder genoemde splitsingspunt en ga hier links door weer een klaphekje, tijd om lus 1 af te maken. De laatste ruim 3 kilometer van de wandeling gaat over smalle zandpaadjes over de grote stille heide. Ik passeer een soort wegwijzer: een grote zeshoek op de grond waarop plaatsen in de omgeving staan genoemd met hun richting en afstand, in het midden ligt een betonnen blok met de windrichtingen. Links heb ik zicht op een waterplas ontstaan door zandwinning.

De zeshoekige wegwijzer op een uitzichtpunt

Even verder ga ik via een trappenpad naar beneden en wandel weer naar de parkeerplaats. Nog even nagenieten op het terras van de camping en dan weer snel naar huis….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *