Mesch

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 187
Afstand: 20,3 km.
Start en Finish: Café ’t Piepke

Vandaag probeer ik eens wat nieuws, althans voor mij. Ik neem de vertrouwde route-beschrijving wel mee maar ga trachten de route enkel via GPS te voltooien. Voor velen onder ons is dat wellicht niets bijzonders maar voor mij is het een uitdaging. Ik ben nogal verknocht aan de analoge – lees papieren – wegwijzer en was altijd nogal sceptisch over de digitale variant. Vandaag is dus een test-wandeling, ik maak zelfs gebruik van een smartwatch. Als dat maar goed gaat!?

Heet ik nu mijzelf welkom?

Bij de startlocatie tegenover de kerk in Mesch is het druk, aan beide zijden van de straat staan veel auto’s geparkeerd. Gelukkig is er welgeteld 1 plekje voor mij vrijgehouden. Aangezien Mesch tegen de Belgische grens aan ligt passeer ik na ruim 5 minuten al grenspaal 36 en zodoende de Voerstreek in. In Moelingen wandel ik over de Rue de Battice naar een klein navigatie-probleem. De veldweg naar rechts bevindt zich zo’n 100 meter vóór de plek volgens de GPS. Waarschijnlijk is op de tracé van het pad een huis gebouwd en het weggetje verplaatst. Had ik de beschrijving gevolgd, dan was het goed gegaan. Nu heb ik een paar meter extra gelopen. In Mouland volg ik even het riviertje de Berwijn om vervolgens rechtsaf naar Withuis te lopen. Even buiten Withuis wordt ik verwelkomd in mijn eigen provincie om dan naar rechts te gaan langs het Mescher Plukbos. Het begint er naar uit te zien dat het vandaag op een modderballet gaat uitdraaien. De sneeuw van gisteren en de daaropvolgende dooi maken bospaden er niet beter begaanbaar op, dat wordt weer overwerken voor mijn wasmachine.

Voormalig klooster ‘Val Sainte Marie’ te Rijckholt

Even voor camping ‘De Bosrand‘ duik ik het Savelsbos in. Na zo’n 10 minuten verlaat ik het bos weer om een kort bezoekje aan Rijckholt te doen. Ik passeer aan de rand van het dorp het voormalige klooster ‘Val Sainte Marie’. Vervolgens ga ik het bos weer in en glij en glibber over het smalle pad naar boven. De route door het Savelsbos duurt ruim een half uur en na een afdaling kom ik weer vlakbij de eerdergenoemde camping op de verharde weg. Ik volg het stijgende modderpad rechts langs de kampeerplaats naar boven. Op 130 meter hoogte bij de buurtschap Libeek wandel ik het Hoogbos en daarmee België in. Langzaam wordt er gedaald, het pad wordt op een gegeven ment een met stene bezaaide holle weg door en langs de bosrand. Als ik een smal modderig pad naar boven heb getrotseerd, begin ik weer zicht te krijgen op Mesch, de finish is dichtbij.

Kapel ‘Trichterbeeldje’ nabij Mesch

Het zit er weer op voor vandaag, tijd om de navigatie-test te evalueren. Ik ben tevreden! Op 1 discrepantie na is het perfect verlopen. Het gebruik van de smartwatch heb ik als positief ervaren. Het spaart tijd, het horloge zit om je pols en je hoeft niet steeds de aanwijzingen te zoeken en te lezen. Een nadeel is er ook: je mist de toeristische wetenswaardigheden – cursiefjes – van de papieren route. Tip: vertrouw nooit op enkel de GPS-data, neem ook altijd een routebeschrijving mee als backup.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *