Mheer – Maastricht

Bron: Dutch Mountain Trail
Afstand: 23,5 km.
Start: Steegstraat Mheer
Finish:  NS-station Maastricht

Tijd voor de laatste etappe van de Dutch Mountain Trail met de beklimming van de laatste van de 7 ‘summits’. Onlangs was ik al op deze kunstmatige heuvel – D’n Observant – maar dat maakt niet uit, ik weet nu waar ik zijn moet.

Het voet- en fietsveer tussen Eijsden en Ternaaien

Ik parkeer mijn auto bij de St. Lambertuskerk te Mheer en wandel via de Steegstraat richting Maastricht. Bij een kruisbeeld verlaat ik de verharde weg en volg een smal onverhard pad langs de bosrand. Niet veel later loop ik België binnen en blijf het bospad volgen. De regenval van de afgelopen dagen heeft zijn sporen achtergelaten; het is geregeld slalommen geblazen om de vele modderpoelen zo veel mogelijk te omzeilen. Na de op een heuveltje gelegen kapel ‘Trichterbeeldje’ steek ik nabij Mesch de landsgrens weer over. Voorbij het Mescher Plukbos steek ik de A2 over en wandel Eijden binnen, op naar de Maas.

De skywalk met uitzicht op de voormalige ENCI-groeve

Tijd om met het voet- en fietsveer ‘Cramignon’ de Maas over te steken naar het Belgische Ternaaien. Hier ga ik rechts over een mooi pad langs de Maas. Na wat gekronkel en lichte stijgingen bereik ik de verharde weg langs het Albertkanaal. Ik sla rechtsaf over het fietspad naar het sluizencomplex van Ternaaien.  Na Les écluses de Lanaye ga ik in Petit-Lanaye het bos in en begin ik met de klim naar de top van D’n Observant. Dat valt niet mee! Op een gegeven moment kom ik 2 Vlaamse wandelaars tegen die de route kwijt waren geraakt en zodoende op hun schreden terug keerden. Zij wensten mij veel sterkte en dat bleek ik nodig te hebben. Ook ik kan het pad moeilijk vinden maar laat mij niet van mijn stuk brengen. Mijn GPS-apparaat is de route kwijt maar met enige improvisatie en terreinkennis weet ik uiteindelijk weer op de route terecht te komen. Wederom kom ik een wandelaar tegen die abuis is. Ook hij wilde naar D’n Observant dus heb ik hem maar op sleeptouw genomen.

Rederij Van Stiphout onderweg op de Maas bij Maastricht

Vanaf de top van de kunstmatige heuvel daal ik weer af richting Duivelsgrot. Ik laat de mergelgrot links liggen en loop via een aantal haarspeldbochten naar Châlet D’n Observant waar ik kort pauzeer met een kopje koffie. Vervolgens door de groeve naar de skywalk van waar men een prachtige uitzicht heeft over de groeve en zijn omgeving. Via een pad tussen de tuinen in de Maastrichtse wijk Sint Pieter kom ik op Maasboulevard waar ik linksaf ga richting de Maastrichtse binnenstad. Over de ‘Hoeg Brögk’ steek ik Maas weer over en niet veel later bereik ik het Centraal Station. Even wachten op de bus naar Mheer want ik zal mijn auto toch moeten ophalen.

Als ik Mheer huiswaarts verlaat, begint het stevig te regenen. Net op tijd uitgewandeld dus! De Dutch Mountain Trail is volbracht, een zeer mooie tocht maar zeer ‘anspruchsvoll’. Enige oefening is du wel een vereiste…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *