Monschau

‘Klimmen & dalen’ heet het boekje van Wiel Beijer met 35 grensoverschrijdende wandelingen. Vele Limburgers lezen wekelijks de wandelverhalen van Wiel Beijer want ze verschijnen iedere zaterdag in het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger. Een gedeelte van deze verhalen is gebundeld in genoemd boekwerkje en vormt vandaag de leidraad voor een wandeling rondom het Duitse toeristenplaatsje Monschau.

Als ik aan de rand van Monschau mijn auto parkeer op de parkeerplaats Burgau is van toeristische drukte nog niets te merken. De enkele medeparkeerders dragen allemaal wandelschoenen en lopen dan ook niet richting dorpscentrum maar zoeken hun weg over de vele wandelpaden. Via de Felsenkeller-Brauerei begin ik aan de lange klim naar het Ehrensteinsley. Vervolgens gaat het weer bergaf om de route te vervolgen langs de Rur. De stevige wandelschoenen blijken noodzakelijk te zijn want hier en daar is het pad redelijk drassig. De uitbundige regenbuien van de afgelopen week zijn daar natuurlijk debet aan maar de situering langs de rivierkant helpt vanzelfsprekend ook een handje mee. Bij Gut Reichenstein verlaat ik voor korte tijd het stroomgebied van de Rur en breng een kort bezoekje aan België.

Het pad gaat over een oude spoorbrug en duikt dan het bos in en weldra bereik ik de Mariagrot Notre Dame de Lourdes. Midden in het bos ligt hier een bezinningsplaats voor eenieder die daar behoeft aan heeft. Boven op de grot staat een immens kruis – het Kreuz im Venn – dat dateert uit 1890 en 1338 kilo weegt. Via dezelfde weg gaat het terug naar het uitgangspunt om de originele route te vervolgen.Bij de Norbertinuskapel verlaat ik de verharde weg om door het bos aan de andere zijde van de Rur terug te lopen naar Monschau.

Het boekje  voorziet vooral in sfeerverhalen van de wandelingen en de nadruk ligt iets minder op de routebeschrijvingen. Ondanks dat de aanwijzingen duidelijk zijn, zijn ze ook summier. Over het algemeen geeft dat geen problemen maar af en toe gaat het toch een beetje mis. Ook nu dus, ik vergis mij even en ben niet helemaal zeker van mijn zaak. Even later kom ik toch weer op de goeie route en het was eigenlijk niet eens een echte omweg. Een gevaarlijke afdaling over spiegelgladde keien brengt mij weer naar de rand van Monschau.

Het terras bij het brauhaus zit ondertussen vol met dorstige toeristen en ook de parkeerplaats is geen plaatsje meer vrij. Mijn uitstapje naar de Eifel zit er weer op….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *