Mookerheide

Bron: Van Paridon Wandeltochten nr. 13
Afstand: 19,4 km.
Start: Houtlaan Groesbeek
Finish: Hotel ’t Spijker Beek-Ubbergen

Een weekendje wandelen in het Rijk van Nijmegen, de eerste dag van Groesbeek naar Beek-Ubbergen waar ik zal overnachten en de tweede dag terug naar Groesbeek.

Het is heiig op de Mookerhei

Ik parkeer mijn auto nabij de kerk in Groesbeek en ga onderweg naar de Mookerhei. Na de bebouwde kom wandel ik door het Groesbeekse bos. Ik heb ietwat moeite met de routebeschrijving maar uiteindelijk komt alles op z’n pootjes terecht. Voor de duidelijkheid: ik wandel voor de eerste keer met Van Paridon en hun routebeschrijving is beknopter dan datgene wat ik gewend ben. Daarentegen is de aanvullende info wel weer uitgebreider. GPS-data zijn ook niet beschikbaar en dat vindt ik wel een gemis. Na een aantal kilometers bereik ik via een klaphek de veel bezongen Mookerhei. Het begint flink te regenen en ik besluit mijn regenjas maar aan te trekken. Aan het einde van het zandpad bovenop een heuvel heb ik uitzicht op de kerk van het Brabantse Cuijk. Over zand- en grindwegen – en af en toe een stukje asfalt – loop ik richting het Jachtslot de Mookerheide.

Jachtslot de Mookerheide

Het uit 1902 stammende bouwwerk wordt momenteel grondig gerenoveerd en is nu dus ook niet te bezichtigen. Ik volg eerst de verharde weg langs de natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide en vervolgens de witte paaltjesroute – geen paaltje te zien trouwens – naar Berg en Dal. Voorbij Pannenkoekhuis de Heksendans ga ik linksaf richting Duivelsberg. Na de slagboom ga ik echter links naar beneden over het bospad. Voordat het pad overgaat in een klinkerweg passeer ik een witte wegwijzer, hier liep de grens voor de grenscorrectie van de tweede wereldoorlog.

Hier was vroeger de grens met Duitsland

Ik blijf de kasseien volgen tot in in het centrum van Beek-Ubbergen. Hier ga ik links en na enkele honderden meters arriveer ik bij hotel ’t Spijker, mijn slaapplaats voor vannacht….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *