Moresnet

Tot 1839 was in Vaals het vierlandenpunt waar nu het bekende drielandenpunt is. Dat vierde land was Neutraal Moresnet en daar voert de wandeling van vandaag naar toe. Het voormalig mini-staatje behoort tegenwoordig tot België maar de tocht gaat vandaag door 3 landen.

Ik start bij de 13e eeuwse ‘Gemeentetoren’ in het centrum van Vaals om na een kleine 100 meter bij de ‘KlèngWach’ Aken binnen te wandelen. Ik laat de bebouwing snel voor wat het is en neem de stijgende veldweg tussen de weilanden. Ik kruis de spoorlijn en kijk door de spoortunnel België in. Via een smal kronkelend paadje tussen de brandnetels en doornstruiken arriveer ik bij een eenzame grenspaal aan de bosrand. Al dalend door het Preusswald wordt Moresnet Chapelle bereikt. Een bus bejaarden is op bedevaart en staat op het punt de kapel betreden terwijl de klokken hun komst aankondigen.

De terugweg gaat via Gemmenich, eerst bergaf via een straat geflankeerd door villa’s en vervolgens weer stijgend naar de landsgrens. Het drielandenpunt komt in beeld en daarmee is het eindpunt ook niet meer ver. Nog zo’n 15 minuten dalen en ik ben weer op de parkeerplaats bij de protestantse kerk. Na nog even voor stadsgids gespeeld te hebben voor een groep Indonesische toeristen, vertrek ik weer naar huis. Alle Belgische wandelingen uit het boekje ‘Bidden bij de buren’ zijn voltooid, nu resten nog 4 wandelingen naar Duitse pelgrimsoorden.

Volgende week geen pelgrimstocht maar een meerdaags wandelevenement. Vanaf aanstaande donderdag vindt in Vilt de Heuvelland 4 Daagse plaats en het plan is om daar aan deel te nemen. 4 x 21 km, nu maar hopen dat het weer mee zit……..

Comments
  1. Pingback: petercremers.nl » Heuvelland 4 daagse

  2. Pingback: petercremers.nl » Aken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *