Munstergeleen

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 124
Afstand: 13,2 km.
Start en Finish: Lunchcafé Jots

In principe kies ik altijd voor wandelingen met een minimum lengte van 15 kilometer. Echter, tengevolge van mijn – hopelijk tijdelijk – beperkte mobiliteit levert dat vaak bereikbaaarheidsproblemen op. Zeker in het weekend is het openbaar vervoer een belemmerende factor en zodoende is het evident om een route dichter bij huis te zoeken met de consequentie dat deze dan iets korter zijn dan gewenst.

De mariagrot bij het geboortehuis van pater Karel

Vandaar dat ik vandaag gekozen heb voor een wandeling vanuit Munstergeleen die ik echter gewoon thuis start om in het buurtschap Daniken te starten volgens de routebeschrijving. Ik volg het Kwaad Gat tussen de spoorlijn en de Geleenbeek tot aan het bruggetje over de beek en vervolg mijn weg aan de andere zijde van het water. Op naar Munstergeleen, eerst terug naar de Geleenbeek en dan verder langs de oever met recht het voormalig klooster Abshoven. Bij het geboortehuis van de in 2007 Heilig verklaarde pater Carolus Houben neem ik even een kijkje bij de mariagrot in de tuin van de voormalige dubbele watermolen. Direct na lunchroom Jots – waar men druk bezig is met de bereiding van ontbijtjes – sla ik linksaf en wederom langs de Geleenbeek naar de Middenweg (N276). Ik ga rechts over het fietspad naar de rand van Sittard en volg dan het voetpad (Breijhaag) omhoog langs de Sittardse villawijk Kollenberg. Helemaal boven op het einde van het pad vervolgens naar rechts en langs het terrein van Huize Watersley weer naar beneden. Even voorbij de ingang van het voormalige klooster alweer bergop naar Windraak over het traject van het Pieterpad.

Rustbankje voor Pieterpadders en andere wandelaars in Windraak

In Windraak passeer ik klooster ‘Huize Seraphine’ van de Liefdeszuster van het Kostbaar Bloed en sla op de doorgaande weg rechtsaf om 100 meter linksaf de dalende weg in te slaan. Ik loop langs een parkeerplaats en vlak voor wijngaard Wanenberg ga ik scherp rechts. Kort daarna volg ik een smal pad het bos in richting de Heemtuin van I.V.N. Munstergeleen. Het gaat verder over verharde wegen naar de Petrus Canisiuskerk in Puth. Van hieruit volg ik de Panoramaweg naar Sweikhuizen. Net buiten de bebouwde kom van Puth sla ik rechtsaf en blijf de veldweg volgen tot aan het hoogste punt van het Danikerbos. Hier neem ik dalende holle weg terug naar Daniken. De buurtschap valt deels onder de gemeente Beekdaelen en deels onder de gemeente Sittard-Geleen en het meest markante bouwwerk is toch wel de voormalige steenfabriek Sint Jozef of Plinthos uit 1920.

De steenfabriek Sint Jozef in Daniken

Nabij het schietterrein van Schutterij Marcellinus en Petrus uit Oud-Geleen steek ik het spoor over en wandel via het Burg. Damenpark weer terug naar huis. Inclusief de verbindingsroutes ben ik vandaag toch ruim aan mijn 15 km. wens toegekomen, een welbestede dag. Nu maar wachten op de volgende regenvrije dag voor weer een mooie wandeling……

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *