Nacht van Gulpen

Vannacht was mijn eerste keer en het was een prettige ervaring. Voordat jullie op verkeerde gedachten worden gebracht zal ik gelijk enige duidelijkheid scheppen. Vannacht heb ik voor het eerst deelgenomen aan de Nacht van Gulpen. Velen verbaasden zich al jaren over het feit dat ik wel jaarlijks de Kennedymars liep maar nog nooit een poging in Gulpen had gewaagd. De reden was in mijn ogen eenvoudig: Tijdens “De Nacht” is men verplicht om tot de laatste rustpauze het tempo van de groep te lopen. Wordt de gemiddelde snelheid van 6 km/u je op gegeven moment te veel, dan bestaat de reële kans dat je mag instappen in de bezemwagen.

Nacht van Gulpen

Maar uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan voor deze nieuwe uitdaging. Eind 2012 had ik mijn voornemen al kenbaar gemaakt aan mijn lezers en dan moet ik die belofte ook nakomen. Zodoende stond ik gisteravond om half elf op de Gulpense Markt te wachten op het startschot van de Gouverneur. 835 fanatieke wandelaars hadden zich verzameld achter de vlag van W.S.V. de Veldlopers om onder hun bekwame leiding te trachten om een nachtelijke tocht van 70 kilometer door het Heuvelland te volbrengen.

Markt Gulpen

De eerste lus van 36,5 km. gaat over het Plateau van Margraten via Banholt naar de grote rustplaats in Mesch. Hier moet verplicht gepauzeerd worden, doorlopen is geen optie. Pas als de organisatie het teken geeft mag er weer gewandeld worden. Inzake de verzorging op de rustplaats moet ik de organisatie een welgemeend en verdiend compliment geven: CHAPEAU!!
Tijdens deze nachtelijke uren is er ook gedacht aan diverse vormen van animatie. Zo passeren we een miniatuur molenpark, zijn er muzikale intermezzo’s en wordt het parcours meerdere malen verlicht door een heuse vuurspuwer.

Volg de vlag

Na deze lus volgt in Scholengemeenschap Sophianum een drie kwartier lange pauze, een mooi moment om de voeten te inspecteren en schone sokken aan te trekken. De tweede lus brengt ons om 6.15 uur weer door het centrum van Gulpen waar tot mijn verbazing zo’n 200 toeschouwers ons staan toe te juichen. Maar wat bleek, dit waren de deelnemers aan de Neubourgtocht – de halve afstand – die vervolgens aansloten en ons gingen vergezellen op het restant van de wandeling. Op de rustplaats in Schin op Geul besluit ik de EHBO-post met een bezoek te vereren. Een blaar op mijn rechterhak is open gegaan en ik vermoed een aanstaande blaar onder mijn linkervoet. Met vereende krachten worden mijn voeten door de dames van de eerste hulp vakkundig verzorgd – waarvoor mijn grote dank – en kan ik zonder tijdsverlies mijn weg vervolgen.

en groupe

Om kwart over 11 start vanaf Sophianum de laatste lus van 11 km. richting finish. Vanaf dit moment wordt het tempo niet meer bepaald door de organisatie en mag iedereen zijn eigen gang gaan. Wederom chapeau voor de organisatie want ze hebben op laatste 11 kilometer liefst 3 verzorgingsposten ingericht. De laatste van deze drie is enigszins bijzonder: op slechts 2 km. van de finish bij hoeve de Bek aan de voet van de Gulpenerberg bestaat de mogelijkheid om een borreltje te nuttigen. Dat laat ik mij niet ontgaan en na een heerlijke Schrobbelèr begin ik aan de laatste klim om vervolgens af te dalen naar naar de finish.

Start-Finish

Om kwart over één loop ik onder de finishboog door en heb ik voor de eerste keer de Nacht van Gulpen voltooid. Het was een prachtige ervaring en wie weet ben ik volgend jaar weer van de partij. Nu eerst uitrusten en dan op naar de vierdaagse van Nijmegen over een maand….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *