Neufchâteau

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 293
Afstand: 16,9 km.
Start en Finish: Fort d’Aubin Neufchâteau

Ook op 2de Paasdag kan er gewandeld worden! Het zonnetje laat zich minder zien dan gisteren maar dat mag geen belemmering zijn. Ik ben vandaag weer eens in de Voerstreek en wel in Neufchâteau, een deelgemeente van Dalhem.

Fort Abin-Neufchâteau

Ik parkeer mijn auto bij het kerkhof van Neufchâteau, nabij het fort Aubin-Neufchâteau. Het fort is gebouwd van 1935 tot 1940 en bevindt zich op een diepte van 25 meter onder ons. Bij een Duitse aanval in 1940 hield het fort 11 dagen stand voordat het werd veroverd door de Duitsers. Er is een museum maar dat is heden niet geopend. Ik volg de stijgende veldweg langs het fort richting het gehucht Afnai. Via de verharde weg verlaat ik Afnai en in de bocht naar links ga ik rechts over de veldweg. Bij de asfaltweg naar Mortroux passeer ik 2 observatiebunkers – NV17 en NV18 – om even later rechts het veld in te wandelen. Na een omtrekkende beweging kom ik weer op voornoemde asfaltweg uit om deze naar links te volgen naar de kruising met de N650. Deze steek ik over en loop de bebouwde kom van Mortroux binnen.

Oorlogsmonument in Mortroux

Bij een oorlogsmonument ga ik linksaf naar de Église Saint Lucie. De weg wordt onverhard en gaat steil omhoog naar een volgende asfaltweg. Hier ga ik vrijwel direct rechts over een dalende grindweg. Ik wandel nu door het dal van de Ri d’Asse en de bosrand van het Bois du Mortroux. Ik volg het pad geruime tijd langs het meanderende beekje Ri d’Asse en ga vervolgens rechtsaf over de beek en door het weiland naar een smal stijgend pad. Aan het eind van het modderig pad kom ik in Julemont. De route is de komende 1,5 km. niet zo fraai want bij gebrek aan wandelpaden moet ik de asfaltweg blijven volgen; de routemaker bood hiervoor zijn excuses aan in de routebeschrijving. Uiteindelijk kom ik toch weer op een bospad dat via een trappenpad eindigt nabij de Abdij van Val-Dieu. Ik besluit te pauzeren in Le Cass-Crôute de l’Abbaye – oftewel het restaurant – om een lekker glas abdijbier te nuttigen. Na het goddelijk drankje vervolg ik mijn weg langs de vijver via het stijgend paadje. Boven bij de zitbank heb ik nogmaals een mooi uitzicht op de abdij en tijd voor fotomomentje.

De Abdij van Val-Dieu

De wandeling gaat weer omhoog en vervolgens langs laagstamboomgaarden terug naar het fort in Neufchâteau. Met het voltooien van deze wandeltocht heb ik nu 115 tochten van wandelgids Zuid-Limburg volbracht. Dat er nog veel meer mogen volgen, eris tenslotte keuze te over……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *