Nijswiller

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 77
Afstand: 16,4 km.
Start en Finish: Taverne Kersenbloesem

 

Van 1925 tot 1938 was er een tramdienst tussen Vaals en Maastricht, het geasfalteerde wandel- cq fietspad tussen Nijswiller en Wahlwiller is gesitueerd op het voormalige traject en vandaag het eerste deel van mijn wandeling.

De Sint Cunibertuskerk in Wahlwiller

In Wahlwiller passeer ik de Sint Cunibertuskerk en steek de N278 over. Het wordt vandaag geen vlakke wandeling dus ga ik maar gelijk links omhoog door de holleweg. Op het hoogste punt heb ik achteromkijkend een mooi uitzicht op het Selzerbeekdal. Bij Hilleshagen daalt het pad weer iets en steek ik de Mechelderbeek over. Terwijl ik aan mijn linkerhand in de verte de kerk van Vijlen aan de horizon waarneem volg ik verder de alweer stijgende brede veldweg. Bij het buurtschap Elzet sla ik linksaf richting het volgende buurtschap. Vanaf Rott volg ik geruime tijd de bosrand van het Elzetterbos. Mijn gedachten gaan even exact 2 maanden terug in de tijd; een epileptisch insult in ditzelfde bos zij het iets westelijker. Bij het verlaten van het bos – zo’n kwartiertje later – wordt het déjà vu nog eens versterkt vanwege een geparkeerde ambulance op de Epenerbaan.

Zicht op Holset vanaf het Holsetterbos

Ik vervolg mijn weg door het Vijlenerbos richting Holset. Normaliter zou ik in Oud-Holset een rustpauze inlassen bij de herberg tegenover de rijksmonumentale H.H. Lambertus en Genovakerk maar helaas is dat voorlopig vanwege covid19 niet mogelijk. Dan maar verder via het buurtschap Harles naar Vijlen. Vanaf de licht stijgende veldweg – Oude Akerweg – heb ik mooi zicht op de hoog gelegen Abdij Sint Benedictinusberg te Mamelis. Aan de rand van Vijlen passeer ik de ingang van het bungalowpark Landal Reevallis en blijf vervolgens de rand van het op 195 meter hoogte gelegen kerkdorp volgen. Spoedig verlaat ik Vijlen weer en wandel langs de schietbomen van Schutterij St. Joseph. Langs de dalende weg naar Nijswiller ligt nog een heus vliegveld zij het voor modelvliegtuigen.

Abdij Sint Benedictusberg

Niet veel later ben ik weer op de Rijksweg in Nijswiller, alweer een wandeling voltooid. De snelbus naar Heerlen komt hier ieder half uur dus er hoeft nooit lang gewacht te worden…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *